25 unge lovende: Redaktør med overraskelser

Publisert: 8. august 2003 kl 17.30
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Dagbladets nye ansvarlige redaktør, Thor Gjermund Eriksen ser det som sin oppgave å sørge for at de dyktigste i dagbladhuset trives. Han vil legge forholdene til rette for personligheter som profilerer Dagbladet utad.

Han har også selv ambisjoner om å være synlig og hørbar i samfunnet. Det var nettopp samfunnsengasjementet som sørget for at han aldri ble noen dedikert student. Jobb for SV i Oslo kommune og i Stortinget etterfulgt av journalistjobb sørget for det, men han fikk avlagt eksamenen på de studier han påbegynte i jus og sosiologi. Dessuten er han bare et par lusne studiepoeng fra å kunne kalle seg bedriftsøkonom. Økonomistudiene tok han for å dyktiggjøre seg som journalist på dette området.

- Et av våre klareste samfunnstrekk er at det er flyttet mye makt fra organisasjoner og det politiske liv til enkeltmennesker, særlig til ledere i næringslivet. De utøver makt utover det å styre en bedrift. Derfor er næringslivsjournalistikk definitivt viktig for Dagbladet, sier Eriksen.

Han varsler at avisen kommer til å ruste seg mer opp på dette området. Avisen etablerte en gruppe for økonomi og næringsliv for to år siden. Redaktøren er selv bedriftsleder, sammen med administrerende direktør Cato Hellesjø

- Dagbladet har et lederkollegium på to personer, sier han.

Eriksen mener at det tradisjonelt har vært for tette skott mellom redaksjon og økonomisk-administrativ ledelse i avishus. Han synes det er naturlig at Dagbladet skal ha et mål for avkastning til aksjonærene.

Dagbladets økonomiske mål et at resultatet før skatt og finanskostnader (resultatgrad) skal utgjøre åtte prosent av driftsinntektene. Eriksen mener en redaktør også skal ha en nese for det kommersielle.

Saken fortsetter under annonsen

Det betyr ikke mer blod i spaltene. Engasjerende førstesider vil fortsatt være svært viktig, men det må også komme tydelig frem at avisen driver kunnskapsbasert kvalitetsjournalistikk for samfunnsinteresserte kvinner og menn.

Dagbladets lørdagsbilag «Magasinet» er et bevis for at kvalitetsjournalistikk kan lønne seg økonomisk, og at den kan skille Dagbladet fra konkurrentene. Dagbladet skal reise viktige spørsmål som engasjerer. Et eksempel på dette var debatten i midten av juni, der likestillingsdirektøren mener at lettkledde idrettskvinner som Kari Traa ødela likestillingskampen, men fikk svar på tiltale av flere kvinner, blant dem Karita Bekkemellem Orheim (Ap) som synes det er greit at moderne kvinner tør vise sensualitet.

Irak-krigen tydeliggjorde en endring hos mediekonsumentene som vi etter Eriksens mening ikke har tatt ordentlig innover oss. Folk fulgte løpende med på hendelser over Internett, så på TV da de kom hjem og fikk analysene, grafikken og den menneskelige siden i avisene.

Thor Gjermund Eriksen vil styrke nyhetsdelen av avisen, ikke nødvendigvis hendelsesnyheter, men bringe frem ting leserne ikke er kjent med. En større andel av ressursene i bedriften skal gå til journalistikk, og Eriksen lover overraskelser som skal gjøre avisen mer interessant. Vi vil få se nye ting, lover han før han rasker med seg mobiltelefonen på vei ut. Han er sent ute. Skal på eldstebarnets avslutning i barnehagen. Etterpå er det tilbake på jobb.