25 unge lovende: På den andre siden

Publisert: 5. juni 2002 kl 18.07
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Tretti år gamle Bjarne K. Lie er en av partnere i et av Norges ledende venture miljøer, Four Seasons Venture (FSV). Selskapet har øremerket 830 millioner kroner til investeringer i IKT. Etter å ha vært med på to bedriftsetableringer sitter han nå på den andre siden av bordet og bestemmer hvilket prosjekt som får tommelen opp - og penger i kassa. Det var ikke det han så for seg da han begynte på hovedfag i historie.

Lie gikk ikke den vanlige veien om siviløkonomstudiet ved Norges Handelshøyskole. Før han var med på å bygge opp Fountain Oil i London, gjennomførte han, som bestemann i klassen, hovedfag i historie fra Oslo/Firenze.

I Fountain Oil startet han som analytiker med ansvar for området politisk økonomi/strukturer i Øst-Europa. Samtidig som organisasjonen vokste, ble han mer og mer involvert i den finansielle og operasjonelle delen av driften. Det ble to tøffe år for en med historiebakgrunn. Interessen var vekket, og det brakte han til Harvard. Der ble han uteksaminert som en blant de beste fem prosentene ved Masterprogrammet.

- Det var utrolig fascinerende å studere ved Harvard. Det er det store innen akademia, og man kommer i kontakt med mange fantastiske mennesker, sier Lie.

Så havnet han i McKinsey & Cos klør. Oppholdet ble i midlertidig ikke langvarig.

- PaperX var en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg, sier Lie som sammen med en annen Harvardstudent grunnla selskapet. Målet var å rasjonalisere verdikjeden i industrien gjennom effektiv bruk av Internett-baserte verktøy. De fikk inn rundt 17,5 millioner euro fra venturekapitalister, ble 60 ansatte, men salget uteble.

- Papirindustrien viste seg å være mer konservativ, og mindre modent for moderniseringer enn det vi trodde. Vår idé var å effektivisere administrasjonen knyttet til salg og innkjøp, men det var vanskelig å få nok salg. Så kom krakket på Nasdaq, og investorene ønsket ikke å skyte inn mer kapital når sammenlignbare selskaper på børs var verd vesentlig mindre enn sin kapitalbeholdningen. Dermed måtte vi si stopp, sier Lie.

Saken fortsetter under annonsen

Og der er vi nå. Sammen med sin amerikanske kone er han tilbake etter åtte år i utlandet.

- Norge er et spennende land når det gjelder teknologi. Høyt utdannet kompetanse er billig i forhold til andre land. Vi er teknologisk på høyden, og er flinke til å ta i bruk ny teknologi, men historisk sett dårlig til å kommersialisere det. Der kommer jeg inn. Min internasjonale erfaring i, og nettverk mot, gründermiljøer og finansieringskilder i Europa og USA, tror jeg er noe av det verdifulle jeg bringer inn i FSV, sier Lie.