25 unge lovende: On the fast track

Publisert: 4. juni 2002 kl 17.26
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Den tradisjonelle veien til topps i norsk næringsliv går via jobben som finansdirektør eller økonomidirektør. Steffen Garder jobber målbevisst for å bli øverste leder av økonomifunksjonen i en virksomhet med internasjonalt nedslagsfelt. Garder, som er kenyansk mester i svømming på distansene 100 meter fri og 50 meter fri, har gjort mye av de riktige tingene for å nå målet.

- Men jeg vil mer enn å se i bakspeilet. Skal du lykkes, må du kunne kombinere økonomi med strategi og forretningsutvikling.

Steffen Garder fikk tidlig internasjonale impulser. Eller hva sier du om å ta hele ungdomsskolen i Kenya!

Atskillig mer straight er det med siviløkonomstempel fra Handelshøyskolen BI, før han kom gjennom nåløyet til Orklas anerkjente traineeprogram.

Steffen Garder ble sendt ut til produksjonsbedriften Nidar i Trondheim for å ta første etappe i traineeprogrammet. Han skulle misjonere for dataverktøyet SAP blant trauste trøndere, og få innkjøpere med mer enn 20 års fartstid til å gjøre vrak på innarbeidede rutiner. - Jeg kom rett fra skolebenken. Hadde ingen jobberfaring. SAP er ikke noe hokus pokus. Men evnen til å mestre de mellommenneskelige relasjoner ble virkelig satt på en prøve, erindrer Garder. Suksess eller kulturkrasj? - Nå har de SAP på Nidar, sier Garder nøkternt.

Neste etappe var en typisk siviløkonomjobb, controller i Borregaard, før han ble sendt til Sverige for å praktisere markedsføring i Pripps.

Steffen Garder fikk ein første «ordentlige» Orklajobb på Hovedkontoret som konserncontroller i Orkla ASA, med ansvar for å bearbeide og tilrettelegge økonomisk informasjon for toppledelsen. Snakk om drømmested for å få et krasjkurs i hva Orkla handler om, og hvordan toppledelsen tenker! Steffen Garder fikk også oppgaven med å lose årsrapporten for 1999 i havn, nærmest som en slags redaksjonssekretær. Samme Garder har dessuten vært sentral i arbeidet med å innføre EVA (Economic Value Added)-tenkning i Orkla-konsernet. - Det er den nye Bibelen, det, med større fokus på den kapital som er investert.

Saken fortsetter under annonsen

To år som konserncontroller fikk holde. Steffen Garder var klar for å reise ut, og ringte selv opp Bjørn Erik Næss, som er CFO (Chief Financial Officer) i Carlsberg i København, og fisket etter nye oppgaver. Garder bor nå på hybel inne på bryggeriområdet til Carlsberg, med adgang til fri flyt av det som gjør livet litt grønnere og øvrig fluidum. Han er fortsatt ansatt i Orkla, men leid ut til Carlsberg for å bidra til å øke kvaliteten på økonomisk rapportering i det verdensomspennende Carlsberg-systemet. Parallelt med Carlsberg-prosjektet tar han MØST-programmet (Master i Økonomisk Styring og Ledelse) ved NHH- Bergen. Som han sier: Ute i verden er det ingen som vet hva siviløkonom er for noe. Derfor fyller han nå på med en MBA-grad. Så riktig, så riktig.