25 unge lovende: Økonomi-filosofen

Publisert: 8. august 2003 kl 17.28
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Lise Hammergren ble forfremmet til assisterende direktør i Schibsted ASA mens hun var gravid med barn nummer to. Ni måneder etter fødselen tok hun eksamen i filosofi mellomfag. Karakter; 2,2.

- Hvorfor?

- Vel, når det gjelder Schibsted føler jeg at selskapet legger alt til rette for småbarnsforeldre i jobb. Eksamenen tok jeg fordi filosofi er min store interesse., sier Hammergren som lar seg intervjue med sin nå ti måneder gamle datter Marie delvis sovende, delvis krabbende rundt oss på gulvet.

Lise Hammergren har aldri ligget på latsiden. Fra oppveksten i Groruddalen der det nærmest ble regnet for flaut å gjøre lekser, til dagens direktørjobb, har hun tatt sine spesielle valg. Hun var blant de få fra sitt miljø som begynte på Oslo Handelsgym. Da hun tok siviløkonomistudiet ved NHH (Norges Handelshøyskole), var filosofi grunnfag med i fagkretsen. Med seg i ballasten hadde hun en oppvekst med en aktiv mor, som blant annet var leder for Groruddalen SV. I hjemmet var det alltid liv og røre.

Etter et halvår i sin første jobb i fondsavdelingen til Banco Bilbao i Madrid fant hun ut at finans ikke var meningsfylt for henne. Imidlertid lærte hun seg spansk, - fransk og engelsk kunne hun allerede.

Sin første jobb i Norge ble noe så lite filosofisk som produktsekretær i Lilleborg. Etter to år var produktsjefen markedssjef og første kvinne i ledelsen på mange, mange år. Gutta fikk sjokk, men hun hadde aldri problemer med å bli akseptert.

Med mannen i London fikk Hammergren også jobb i metropolen, som European Brand Manager i Lever. Til tross for hard jobbing startet hun dagen klokka 6.15 med joggetur i Hyde Park. I London ble hun oppringt av Schibsted og sa ja takk til stillingen som markedssjef i Schibsted forlag. Det var på tide å komme hjem, både for henne og mannen.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg er ambisiøs og vet hva jeg vil, og har aldri lagt skjul på det. Da de spurte meg på jobbintervju i Lilleborg om jeg hadde ambisjoner, svarte jeg ja. Siden fikk jeg høre at det var en av grunnene til at jeg fikk jobben. Jeg tror kvinner er altfor redde for å markedsføre seg, sier hun.

Hammergren vet at hun må satse dersom hun vil noe. For eksempel da hun i permisjonstiden fant at tiden var inne til filosofi mellomfag. Når yngstemann var i seng klokken halv åtte var det frem med bøkene. I et halvt år var det nei til festing og uteliv, familien lot også være å slå på TV. Mannen tok kjøkkentjenesten og ble en bokorm han også.

Lise Hammergren er likevel ingen innesittende lesehest. Hun jogger i Frognerparken og går på SATS helsestudio. En godt voksen hushjelp tar jobben med husarbeidet, og mannen henter i barnehagen.

- Han har alltid drømt om å ha en intellektuell kone, sier hun.

Direktøren skal tilbake i jobb om ikke altfor lenge. Hun gleder seg til utfordringene i bransjen, og hun gleder seg til å mestre både hjemmet og utelivet. Hammergren har lite til overs for de karrierekvinnene som avviser feminismen.

- Det er utrolig historieløst å ikke anerkjenne feminismen. Den som ikke gjør det, har glemt kampen som ligger bak den utviklingen vi har hatt og det at kvinner har kommet dit de er i dag, sier hun. Som selv er levende opptatt av samfunn og politikk.