25 unge lovende: Kvinnenes kvinne
Kjersti Løken Stavrum får hver uke minst én epost fra leserne som forteller at hun gjør en god jobb som sjefredaktør i KK.
- Jeg tar vare på alle mailene, ler hun.
Hun synes hun har vært kjempeheldig.
- Det gjelder å gripe de rette tilfeldighetene i livet, sier hun i fryd over det hun mener er Norges morsomste pressejobb.
Hellet startet tidlig for henne. Hun var nærmere tenårene enn de tretti da hun ble leder på hoveddesken i Aftenposten. Desken er avishusets maurtue, der alle artikler redigeres og sidene utformes, Sjefsmaur Stavrum var ansvarlig for produksjonen av morgenavisen. Eldre mannlige kolleger skumlet over den unge jentas avansement, men det gikk bra. Senere utviklet hun Aften Aftens «Storbypuls» slik den er i dag. Da hun gikk til KK i vår, ledet hun redaksjonen som lager det stoffet leserne skal drømme seg bort i, det som ikke bare er steinharde nyheter. Hun var weekendsjef i avisen. Nå er 32-åringen tidenes yngste ukebladredaktør i Norge. Hun synes jobben er tøffere enn i Aftenposten. Konkurransen er hard og resultatkrav må innfris hver uke. Hun måler seg selv opp mot det beste av det hun tror hun kan klare. Ektemann Gunnar Stavrum sier at hun aldri blir fornøyd. Han har selv hatt flere redaktørverv i sentrale media. For tiden leder han TV2 Interaktiv.
- Kjempevanskelig, sier hun. Alt må planlegges mer i KK. Trykketiden er mange uker. Julebilaget deres er allerede laget. Vårens mote er klar. Stoff om sommerens moter forberedes om vinteren. Bare det å ta bilde av en mannekeng i sommerlige omgivelser i januar er en utfordring. Heldigvis går det jetfly til Australia. En jobb fjernt fra det Stavrum forberedte seg til da hun utdannet seg til statsviter med internasjonal politikk som spesiale.
Hun hadde et forhold til KK før hun begynte der. Liker trender, moter og interiør. Bladets målgruppe er kvinner i alderen 25 til 50 år. 315.000 damer og 35.000 menn leser KK hver uke.
Hun har naturlig nok stor innflytelse over hva det skal skrives om. Og så har hun ingen sjef lenger.
- Det er deilig.
Men hun har lært seg at det ikke alltid går som hun vil når hun tviholder på styringen. Det oppdaget hun da hun i stedet for firmabil anskaffet seg sykkel så dyr at hun er flau over å si prisen. Styret var ikke skikkelig festet, så hun trynet i en av hovedstadens travle gater. Sykkelforretningen gjorde bot og bedring. Lykkelig hev hun seg på pedalene igjen. Og endte i bakken på nytt.
- Da ble jeg sur, sier hun.
Men det var tohjulingen som brakte henne frem til slottet da hun intervjuet Mette Marit. Hun blir matt av journalister som bruker taxi for mye. De bør snobbe ned. Da gjør de en bedre jobb. Yrket deres er virkelighetsfjernt nok fra før. Redaktøren har ennå ikke nådd frem til NRKs og TV2s hoff av rikssynsere når noe viktig skal sies. Hun synes at sjefen for det hun kaller Norges største kvinneblad og kongerikets eldste ukeblad har en naturlig plass rundt rikssynsernes bord.