25 unge lovende: Investorenes sannsiger

Publisert: 8. august 2003 kl 17.19
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Det sto mellom megler- og konsulentbransjen for Rachid Bendriss. Han mente at begge steder ga læring og arbeidserfaring som var bra for karrieren. Den nybakte siviløkonomen falt for tempoet i meglerbransjen.

Han fikk innblikk i finansmarkedet gjennom deltidsjobb i «bakrommet» på en meglerbedrift i siste studieår på Handelshøyskolen BI. Etter studiene begynte han i corporate finance-avdelingen i Morgan Stanley i London med nordiske banker og forsikringsselskaper som kunder.

Flakkende tilværelse i barneårene hadde gjort Bendriss til en mester i å plukke opp språk. Som barn flyttet han fra land til land, aldri mer enn åtte måneder på et sted frem til han var seks år. En algerisk-marokkansk far sørget for at han fikk fransk samtidig med morsmelken.

Men konen til Bendriss så ikke på London som et blivende sted, så det bar tilbake til Norge etter to år. Via Saga Securities og Norse Securities fant han veien til Carnegie. Halvannet år senere var han analysesjef i den norske delen av Carnegie. Det var sommeren 2001. Bendriss og hans 11 finansanalytikere gir sine vurderinger og anbefalinger til aksjeinvestorer og meglerne i eget hus.

Bendriss mener at en god analysesjef bør kunne inspirere og lede og være en faglig tung sparringspartner for analytikerne. Han må kunne gi analytikerne informasjon som ligger utenfor deres sektor, men som har relevans for vurderingene de gjør.

Det er også analysesjefens oppgave å sørge for at meglerhuset har et konsistent budskap. Det beste av det beste og det dårligste av det dårligste skal settes i fokus. Analysesjefen må sørge for at samspillet med meglerne fungerer. De gir råd til sine kunder basert på informasjon fra analytikerne.

Bendriss tror bransjen er i forandring. Markedet blir tydeligere todelt. På den ene siden vil rene internettmeglere operere. Her tilbys kundene ingen anbefalinger og vurderinger. En mellomgruppe består av investorer som er fornøyd med å få anbefalinger og som ikke er interessert i vurderingene bak, mens det profesjonelle hovedmarkedet består av kunder som krever gode vurderinger og begrunnelser, og de blir mer krevende også overfor meglerne. Aksjemegling og analyse vil derfor gli mer over i hverandre.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er viktig for en analytiker å forstå verdidriveren bak hvert selskap, men det vanskeligste er å kople dette til aksjen for å se hvilken vei den vil utvikle seg. Her må det ligge gode prosesser i bunnen. Kundene tilgir lettere at forutsetninger bak en analyse svikter enn at det er en metodefeil, sier Bendriss.

Hans kontakt med kundene går på de store perspektivene, som hvilken retning markedet går, og hva som er de store driverne. Bendriss tror at aksjemarkedet vil bevege seg sidelengs, men med store svingninger, i tiden fremover.

Carnegies styrke er ifølge analysesjefen at de er jevnt gode på det meste. Meglerhuset følger selskaper tilsvarende 95 prosent av markedsverdien på børsen. Analysesjefen poengterer at den nordiske forankringen gir størrelse og slagkraft. Det norske miljøet kan trekke på et internasjonalt miljø. Carnegie er børsnotert i Stockholm, og de ansatte er største eiergruppe. Bendriss rapporterer til administrerende direktør for Norge og til den internasjonale sjefen for securities-markedet (megling og analyse).