25 unge lovende: Gud & mammon

Publisert: 4. juni 2002 kl 17.48
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Bømlo er en forblåst liten utpost «vest for Stord», der menneskene flaskes opp i troen, ikke bare på Gud, men også på at du kan skape noe. Har du lyst til å forandre på noe, bygge opp noe eller skape, så har du alle muligheter til å klare det. Foretaksomhet og gründerånd gjennomsyrer livet i Bømloland. Og Kristelig Folkeparti oppnådde rundt 35 prosent av stemmene ved stortingsvalget.

Gud og Mammon er på lag i Bømlo. Kristne grunnverdier gir rik grobunn for gründere og internasjonalt rettet industrivirksomhet.

Knut Arild Hareide kommer fra Rubbestadneset i Bømlo kommune. Han engasjerte seg tidlig i politikken, både i det lokale kommunestyre og kulturstyre. Hareide reiste til Norges Handelshøyskole i Bergen, og brukte like mye tid på studentpolitikk som på studier, og sto til gull på begge områder. Hareide tok sjansen på å skrive sin hovedoppgave om rederibeskatningen, og hadde en direktekanal mot Kristelig Folkepartis Einar Steensnæs, som var saksordfører i Stortinget. - Jeg må tilstå at min faglige vurdering ikke var sammenfallende med det politiske resultatet, sier Hareide, som raskt understreker at han ikke har problemer med å fordøye de politiske kompromissene som ble lagt.

Schibsted sto først på ønskelisten til Hareide da han som fersk siviløkonom skulle søke sin første post. - Schibsted er mer enn business. Konsernet har også en samfunnsmessig oppgave. Det var viktig for meg, sier Hareide. Han ble tatt opp på Schibsteds traineeprogram, og ble kastet ut i store oppgaver; strategiarbeid i Aftenposten, vurdere oppkjøp av Svenska Dagbladet og en kort periode i Scandinavia Online (SOL).

Så ringte statsråd Jon Lilletun, og hentet inn unge Hareide som politisk rådgiver i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. Snakk om lynkurs i hvordan det politiske system fungerer, og en mulighet til å se media fra den andre siden. En av landets biskoper tok Hareide for å være Lilletuns bodyguard. - Og jeg med mine brede skuldre sier han med et ironisk smil.

Men sentrumsregjeringen måtte abdisere. Da ville Hareide veldig gjerne tilbake til Schibsted. Og Hareide ble tatt imot som den utlånte sønn, og satt inn som forretningsutvikler på Schibsteds avis-område. Det betyr vurdering av oppkjøpscases både i Norge og Sverige, produktutvikling, omstrukturering og styrearbeid, og en mulighet til å være med på å forandre strukturer i det nordiske avismarkedet. - Men publisist kan jeg jo ikke bli, repliserer Knut Arild Hareide, som også er fast møtende medlem i Kristelig Folkepartis sentralstyre. Etter valget har det betydd en hektisk periode med både business & politikk.

Hva han gjør om tre år? - Det viktigste er at jeg trives, og lærer noe. Det er kjerneverdier for meg.

Saken fortsetter under annonsen