25 unge lovende: Global spiller
Det Norske Veritas (DNV) er en mangslungen affære, og driver faktisk et eget programvareselskap, DNV Software, som i fjor omsatte for 175 mill. kroner. Forretningsområdet utvikler programvare for maritime næringer, offshoreselskaper og prosessindustri. Alt for å etterleve formålsparagrafen om å sikre liv, verdier og miljø.
Anita Krohn Thrane er direktør i DNV Software, og har ansvaret for selskapets globale strategier og kommunikasjon, og selskapet har 3000 kunder i 55 land verden over.
- Jeg stortrives med å jobbe med ingeniører. De er utrolig kreative og innovative. Det er takknemlig å få lov til å være med å kommersialisere løsningene de kommer opp med, erklærer Krohn Thrane.
Mens hun var i fødselspermisjon med sin Hannah ble hun headhuntet til direktørjobben i DNV Software. Da visste hun ikke all verden om Veritas, og hadde vel noen tanker om en relativt traust affære, som kanskje ikke var noen typisk match for henne med en record fra tøffe amerikanske IT-bedrifter som IBM, Computer Associates (CA) og sist Oracle.
Anita Krohn Thrane smakte likevel på agnet fra DNV Software, og lot seg etter hvert fascinere av utsiktene til en jobb for programvareselskapet til Veritas.
- Det er like mye fart og fokus her i Veritas, men det er kombinert med en større grad av langsiktighet, kunnskap og integritet, sier Krohn Thrane.
Anita Krohn Thrane nekter å tro at det finnes noe som heter «Mission Impossible», og sier hun får energi av å bakse med det uoppnåelige. - Jeg tror på at alt er mulig hvis man bare åpner for nye måter å tenke og samhandle på.
Krohn Thrane er født og oppvokst i Sandefjord, og ville ut i verden etter gymnaset. Hun dro til Paris, og lærte seg fransk på en katolsk skole. Og glemmer ikke nonnen som stod der fremme med både pisk og pekestokk. Etter Paris gikk turen til San Francisco og studier i Hospitality Management. Så tilbake igjen til Norge og diplommarkedsførerstudiet ved Norges Markedshøyskole.
I 1996 var hun klar til å entre arbeidsmarkedet, og tente på en stillingsannonse fra IBM, som søkte etter «flere kjedelige personer» til traineejobber, og brukte jazzmusikeren Carl Størmer som blikkfang.
Anita Krohn Thrane følte at hun ikke hadde all verdens akademiske meritter å slå i bordet med, og kompenserte med en svært så fremmelig jobbsøknad utformet som et newsletter fra IBM, som rapporterte om at blant de mange søkerne var Anita Krohn Thrane den heldige utvalgte! Og det skulle vise seg å gå troll i ord.
Hennes første sjef i IBM het Endre Rangnes, som senere skulle bli toppsjef i IBM Norge før han nylig ble hentet inn som ny konsernsjef i EDB Business Partner. Det var i IBM Anita Krohn Thrane ble introdusert for mentorbegrepet, et fruktbart samspill mellom en junior og en senior.
Etter tre år i IBM ble Anita Krohn Thrane lokket over i Computer Associates der hun rykket inn i konsernledelsen. Det var et tøft og annerledes år, der lærekurven var bratt. Så meldte hun overgang til jobb som forretningsutvikler i Oracle Norway, der hun var med på selskapets satsing på e-business med ansvar for å bygge opp og lansere «Venture Network».
- Det var utrolig gøy, og minnet ikke så rent lite om gullgravertiden. Og vi solgte bøtter og spader til gründerne og hjalp dem i gang, sier hun. Så meldte Hannah sin ankomst, og Anita Krohn Thrane gikk ut i fødselspermisjon og fikk god tid til å reflektere over hva hun ville gjøre videre. Det var da hodejegeren ringte, og startet prosessen som førte henne til DNV Software. Nylig fullførte Krohn Thrane også masterprogrammet «Det verdiskapende styret» ved Handelshøsykolen BI, og har i et års tid brukt Harald Norvik som mentor.
- Han satte en betingelse for å bli min mentor; At jeg skulle bli hans, ler Krohn Thrane, som også utøver styrearbeid i praksis.