25 unge lovende: Fresher opp Hydro
Alexandra Bech er ikke redd. Mens hun var direktør for strategi og organisasjonsutvikling i Hydros bildeldivisjon ble hun overbevist om at Hydro-konsernet trengte å gjøre viktige forandringer for fortsatt å beholde sin attraktivitet som arbeidsgiver. I stedet for å gå rundt og ergre seg over det, bestemte hun seg for å gjøre et forsøk på å påvirke retningen. Nærmest uhørt i Hydro-sammenheng stakk Bech hodet frem, søkte på jobben som personaldirektør, og fikk dermed tak i roret på et svært sentralt område, ansvaret for selskapets intellektuelle kapital.
Og personal er kanskje ikke det enkleste området å forandre kursen på i industrikjempen Hydro, men Bech blir ikke svar skyldig når vi ber henne gjøre rede for hva hun konkret har oppnådd i løpet av det drøye året hun har sittet som personaldirektør i Hydro.
For det første har Alexandra Bech vært sentral i arbeidet med å innføre et bonussystem for store deler av konsernet. De ansatte kan cashe ut en ekstra månedslønn om enheten hun (eller han) jobber i, oppnår sine resultater. Bech har dessuten vært opptatt av å sette kravene til økt mangfold på dagsordenen, uten at hun kan vise til de helt store resultatene ennå. Som et tredje punkt på sin selvangivelse anfører Alexandra Bech at hun har vært med på en omfattende redesign av Hydro-organisasjon, slik at den i langt sterkere grad er organisert etter verdikjeden.
Alexandra Bech har studert jus ikke mindre enn tre ganger; norsk rett i Oslo, engelsk jus ved Oxford-universitetet, amerikansk rett i Boston. Bech har praktisert hos advokatfirmaet Schjødt og i et av Bostons store advokatfirmaer før hun ble engasjert som internjurist for Hydros virksomheter i USA. Så ble hun grepet av hjemlengsel, og savnet mammaen sin (Toppen)! Alexandra Bech reiste hjem, og skaffet seg innpass på Norsk Hydros hovedkvarter i Bygdøy Allé som direksjonssekretær for styret og toppledelsen i Norsk Hydro. Hun fungerte også som personlig assistent for Hydros daværende generaldirektør Egil Myklebust. Så bar det ut i linjen, og rett ut i tøffe tak i Hydros bildeldivisjon, før hun igjen havnet tilbake på hovedkontoret som personaldirektør.
Nå er hun brennende opptatt av å finne frem til mekanismer som utløser større dynamikk og rotasjon i Hydro-systemet. Samtidig vil personaldirektøren løfte opplærings- og utviklingsprogrammene for nyutdannede akademikere. Bech må også vie store ressurser til en krevende omstillingsoppgave ved Hydros magnesiumfabrikk på Herøya.