25 unge lovende: En glad laks

Publisert: 4. juni 2002 kl 17.30
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Døde stjerner og fisk har en ting felles. Utfordringer. Å selge fisk til Japan er like krevende som å jobbe med universets gåter, mener Espen Staubo. Og med en doktorgrad i kjernefysikk vet direktøren i Stolt Sea Farm hva han snakker om. I en årrekke beskjeftiget han hodet med nøytronstjerner, elementærpartikler og svarte hull, før han pakket ned stjernekikkerten og satset på det private næringslivet. Kunnskap om svarte hull er uansett ingen dum ballast når man skal jobbe med penger. Det var et slikt hull som fikk Staubo til å ta spranget fra fysikk til finans i 1994.

- Jeg følte at jeg ufrivillig kunne mye om penger etter år med lave bevilgninger til forskning. Derfor søkte jeg meg like godt over i McKinsey, sier Staubo.

McKinsey ligger noen lysår unna kjernefysikken. Her ble det ny klesstil og full fart med strategi for finanskonserner, reorganisering av fabrikker og studier av økonomi og finans.

- Det er mange myter om McKinsey. Men de om blådress og mye arbeid stemmer. Likevel er de mer jordnære enn folk flest tror. Og selskapet tør å satse på andre typer mennesker enn folk fra handelshøyskolene, forteller Staubo. Overgangen fra verdensrommet til de lukkede rom i næringslivet forløp uproblematisk. Nysgjerrige mennesker med en analytisk legning kan nemlig opptre som en slags næringslivets elementærpartikkel.

- Det viktigste for å lykkes er nysgjerrighet, og at man er intenst opptatt av det man holder på med. I tillegg må man kunne forstå og lytte til andre mennesker.

Tilfeldigheter har også mye å si både i fysikk og finans. Overgangen fra finans til fisk, skjedde ved at noen kjente noen som var på jakt etter folk i 1997, sier Staubo som lett kunne fylt hele bladet med nyheter og fakta om fiskeoppdrett.

- Fiskeoppdrett er utrolig spennende, og veldig krevende. Så godt som alt vi produserer eksporteres. Næringen vokser med 15-20 prosent per år og de fleste arbeidsplassene ligger i distriktene. Skal man lykkes må man være på hugget hele tiden. I tillegg til krav om ny teknologi og markedsføring i krevende markeder, er bransjen inne i kraftig omstilling med oppkjøp og fusjonsforhandlinger. Her skjer det noe hele tiden. At jeg havnet i denne bransjen var tilfeldig. At jeg blir, er derimot ingen tilfeldighet, sier Staubo.

Saken fortsetter under annonsen