25 unge lovende: Bakmann i finans

Publisert: 5. juni 2002 kl 17.58
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Jan Petter Collier er kongen i det norske finansmiljøet. To skritt bak ham følger hans nære medarbeider Roy Oddvar Myklebust, enten det er dansen rundt Kværners redningsaksjon eller Storebrand. Eller andre morsomme «cases» i corporate finance, som både utløser store endringer i næringslivets strukturer. Går en deal i boks, drypper det svimlende summer på de finansielle rådgiverne.

- Roy Myklebust er en veldig flink fyr. Faglig usedvanlig kompetent. Meget seriøs person. Har et godt grep både på interne og eksterne relasjoner. En god teamspiler. Roy har allerede nådd ganske langt, men har fortsatt et stort potensial, er attesten Collier gir sin corporate-stjerne. Men han tviler på at unge Myklebust higer etter finere titler. Bare casene og problemstillingene er morsomme og utfordrende nok, vil nok Myklebust fortsette å tjene både seg selv og Sundal Collier.

Roy O. Myklebust kommer fra Farsund, fødested for noen av landets mest profilerte venturekapitalister. Selv har den unge Myklebust en far som jobber som direktør i Brøvigs Rederi i Farsund.

- Farsund er det flotteste sted på jord, sier Roy O. Myklebust, men har ikke lyst til å snakke om sin egen person. Skjønt selv ikke idylliske Farsund, denne ansamling av hus lagt opp etter en forblåst skråning, er helt fredet. Mens Myklebust sov i det ene av husene på holmen sin, Lamholmen, ved innseilingen til Farsund, ble nabohuset utsatt for innbrudd for noen år siden.

Roy O. Myklebust gikk ut av Farsund Gymnas i 1988, og satte kursen for Norges Handelshøyskole i Bergen der han spesialiserte seg på finans og økonomisk styring. Han utviklet en genuin interesse for finans, og tok selvfølgelig NHH-kurset i verdipapiranalyse. En dag annonserte professor Thore Johnsen at han hadde fått kontakt fra fondsmeglerfirmaet Sundal Collier (den gangen med et tredje navn, Montago), som ønsket seg kontakt med to studenter. Roy Myklebust var ikke sen om å melde sin interesse sammen med studiekameraten Erik A. Sand. «Vi var nysgjerrige på hvordan det rent praktisk ville være å jobbe i (finans) næringen», skrev de to i innledningen i sin utredning. De tok mål av seg å beregne verdien av de interesser som Saga Petroleum, Norsk Hydro og Statoil hadde på norsk kontinentalsokkel ved hjelp av en kontantstrømmodell. Det mest krevende med oppgaven var å få tak i den nødvendige faktainformasjonen.

Jo, da, Roy O. Myklebust skrev seg rett inn i fondsmeglerhuset Sundal Collier, først som analytiker på olje og offshoresektoren. Men han gikk gradene raskt, og kom snart til millioninntekter på ligningslistene. I dag er han partner på corporate-siden og en ikke ubetydelig aksjonær i fondsmeglerselskapet. Gjennom sitt heleide investeringsselskap Lamholmen AS, driver han utstrakt investeringsvirksomhet for egen regning. Når han ikke jobber hardt, pleier han kone, også fra Farsund, og barn.

Saken fortsetter under annonsen