Planlegging er stikkordet!

Publisert: 29. mai 2002 kl 16.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Hver gang sentralbanksjef Svein Gjedrem endrer renten, eller når nye arbeidsledighetstall offentliggjøres, er han i medias søkelys - for eksempel i TV2-nyhetene - som etter fremleggingen av årets reviderte nasjonalbudsjett. Øystein Dørum er sjeføkonom i DnB Markets, og forklarer hvordan DnB tror rentene vil utvikle seg dersom det brukes milliarder på milliarder til utdanning. Men det er ikke stressende mener han selv.

- Det er ikke sikkert at jeg er noe godt case for dere, det er ikke slik at jeg er mye stresset. Arbeidet mitt veksler mellom å være rolig og til dels stressende, forteller han når vi kommer til DnBs lokaler på Aker Brygge.

Det passer oss bra, for dette handler om stressmestring!

INGEN BUNN

Stresseksperter forteller ofte at krav til kunnskap og prestasjoner er stressende i seg selv. Du føler alltid at det er noe mer bakgrunnsinformasjon du burde ha innhentet før du tar en beslutning. Kanskje det er enda et nyhetsprogram du kunne ha sett.

- I teorien går jobben ut på til enhver tid være oppdatert i alt som har med markedsutviklingen å gjøre. Hvilke nøkkeltall som er kommet, vurderinger fra andre aktører i markedet, hvordan utviklingen er i valuta-, rente og aksjemarkedet. I prinsippet er det ingen bunn på hva man skal ha kunnskap om i denne jobben. Informasjonsmengden setter ikke grenser for hvor mye jeg kan jobbe. Jeg har selv satt en grense, sier Dørum.

Som far til tre barn, og med en kone som jobber, har planlegging og samarbeid vært sentrale nøkkelord. Kona leverer barna i barnehagen, mens det er han som henter dem. Det betyr at han må dra klokken tre.

Saken fortsetter under annonsen

- Både for familien og for jobben er planlegging stikkordet. På jobb er det et godt fagmiljø med seks analytikere som kan ta over for hverandre. Det er nettopp det at vi er et godt team som gjør det mulig ikke å bli ødelagt av presset. Vi klarer å fordele oppgavene mellom oss, slik at det blir overkommelig, forteller Dørum.

Han tror selv at familiesituasjonen har gjort at han nå setter strengere grenser for hvor mye han arbeider. Samtidig mener han at det er stressdempende at han i stor grad selv styrer dagene sine. Og med seg selv som utgangspunkt tror han også at erfaring er et sentralt begrep når det gjelder stressmestring.

- Jeg tror ikke at eldre mennesker, som har vært litt lenger ute i arbeidslivet, har like lett til å la seg stresse. De er ofte tryggere på seg selv. Slik har jeg det nå. Erfaring gjør nok at du er dyktigere til å skille mellom viktig og mindre viktig informasjon, sier Dørum.

KVART PÅ SEKS

For å gå hjem klokken tre begynner han på jobb før klokken syv. Men hver fjerde uke er han på plass kvart over seks.

- Det er prisen for å gå klokken tre. Men for meg er det viktigere å være på jobben tidlig, enn å jobbe sene kvelder. Da har vi også mer å gjøre, det er morgenmøter med ulike avdelinger, samtidig som det er morgenrapporter som skal skrives. Men jeg jobber også om kvelden, selv om jeg henter barna i barnehagen, sier Dørum.

Og uansett kan det ringe journalister. Stressende i seg selv. Men det er ikke når vi ringer at Dørum merker det mest.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er når vi ikke benyttes at jeg tenker mest på det. Som bedrift ønsker vi å være synlig i mediebildet, og når konkurrentene og ikke vi er der, spør jeg meg selvfølgelig hvorfor. Har vi uttalelser som ikke er poengterte nok. Egentlig har jeg et noe ambivalent forholdt til journalister. Vi ønsker å være i mediebildet, men det er like etter at noe skjer at alle tar kontakt, og i slike situasjoner ønsker man å prate med kundene. Da kan det bli en konflikt mellom kundene og journalister. Men det skjer ikke ofte, sier Dørum.

Det er en avslappet mann vi prater med, han sitter godt tilbake i stolen og tar seg god tid, og han lar tydeligvis ikke en potensiell stressende hverdag ta overhånd.

- Jeg har ikke vurdert å bytte jobb. Til det har jeg det for godt. Fleksibiliteten i jobben er spesielt bra, og vi er et godt team. Men den dagen jeg føler at jeg går tom, eller at jobber tar så mye tid at jeg underleverer da slutter jeg, sier han.

- Gleder du deg til jobben hver dag?

- Nei, det er ikke slik at jeg gleder meg hver dag, men langt over halvparten av dagene gleder jeg meg til å gå på jobb. Men det er ikke slik at jeg danser på jobb, innrømmer han.

Det skulle tatt seg ut når han begynner kvart over seks.