Det var traumatisk
Der fikk jeg beskjed om at jeg ikke lenger skulle være redaktør slengt rett i fleisen, sier Nielsen. På spørsmålet om hvordan han taklet en slik beskjed, svarer han: Med et smil, kanskje litt anstrengt, men likevel. Hva annet kan man gjøre?
- En slik avgjørelse er selvfølgelig innenfor redaktørens styringsrett, men jeg mener at innfallsvinkelen kunne ha vært en annen. På møtet ba jeg om å få det skriftlig, sier Svenn A. Nielsen. Nå er han tilbake i stilling som journalist med ansvar for olje og EU.
- Merker du noen form for statusendring etter at redaktørtittelen din forsvant?
- Telefonen ringer ikke så ofte lenger. Det er jeg som må ringe og drive kildepleie nå. Jeg var nok noe mer betydningsfull i folks øyne for noen dager siden, sier Nielsen.
Han har fått mange hyggelige e-poster med støtteerklæringer. Han sier at opplevelsen har vært traumatisk. Og spesielt blir det ille når andre tar valgene for deg. - Mine nederlag vil jeg velge sjøl. Det fikk jeg ikke lov til denne gangen. Han, som mange andre sjefer og arbeidstakere, har identifisert seg med jobben og vært politisk redaktør 24 timer i døgnet.
- En uke etter oppsigelsen var jeg ute og kjørte bil. Jeg hadde hele tiden opplevd meg sjøl som sterk og ressurssterk. Men da måtte jeg stanse bilen og klype meg i armen. Jeg hadde trøbbel med å erkjenne at dette var virkelig. Det føltes som en slags sorgreaksjon, sier han.
- Er det sånn at du som sjef hele tiden har vært klar over at dette ikke varer evig?
- Nei. Jeg har levd etter bevisstheten om at jeg skulle være der til evig tid. For å gjøre en god jobb, må man være til stede 120 prosent.
Da avgjørelsen om at han skulle begynne som journalist igjen, i den samme avisa som han har vært i siden 1985, tok han seg ikke fri eller sykmeldte seg.
- Mentalt var det mye som forstyrret, men det er viktig å komme videre og få et nytt fokus. Jeg er sliten etter denne perioden, men samtidig er det inspirasjon og krefter i det å starte med noe nytt.
Svenn A. Nilsen er ikke bitter, men småforbanna, som han sier sjøl.
- Jeg synes det er dumt. Både for meg og for avisa. Men sjefer har jo det privilegium å gjøre de tabbene de måtte ønske.
- Hvordan er forholdet til sjefredaktøren nå?
- Forholdet er ryddig og profesjonelt. Det jeg må jobbe med og som krever tid, er at denne situasjonen har rokket ved mitt eierforhold til avisa. På en måte er eierforholdet svekket.
Et paradoks er også at Svenn A. Nilsen selv har holdt kurs som tillitsvalgt i Norsk Journalistlag om betydningen av klare avtaler. Selv hadde han ingen avtale da redaktørjobben forsvant. Det har han sikret seg i dag.