Intrigene bak tårnet

Publisert: 2. mars 2004 kl 11.02
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Silverstein hadde akkurat leaset WTC for 99 år da 11 september kom. Nå krever han syv milliarder dollar fra WTCs forsikringsselskap, dobbelt så mye som blir tilbudt. Uansett om han vinner frem eller ikke vil han få mer enn nok til å gjenoppbygge tomten. Onde tunger sier Silverstein ser sitt snitt til å avansere fra eiendomsbaron til -konge. I 2002 ba han den kjente arkitekten Childs tegne en spektakulær skyskraper.

Republikaneren Pataki likte dårlig at Silverstein, som støtter Demokratene, skulle gjøre Ground Zero til et privat byggeprosjekt. Dessuten måtte det tas hensyn til de etterlatte etter 9/11, som ville ha et minnesmerke på plassen. Men noe måtte bygges der. Havnevesenet, som eier tomten, hadde regnet med årlige leieinntekter på 120 millioner dollar for WTC. Hvis ikke noe nytt bygges vil bompengene i New York økes. Det kan koste Pataki seieren i neste valg.

Dermed opprettet Pataki Lower Manhattan Development Corporation (LMDC) for å få kontroll over hva som skjedde på tomten. Det mislikte Silverstein, men hvis Havnevesenet kansellerte leasingavtalen vil han ikke få full erstatningssum fra forsikringsselskapet - det får han bare hvis tomten gjenoppbygges.

Da LMDC ba om designforslag sendte Liebeskinds inn et design på fem kontorbygninger med vinklede tak, og et 1.776 fot høyt spir. Han hadde aldri designet en skyskraper før, men var kjent for det kritikerroste jødiske museet i Berlin.

Pataki forelsket seg i Liebeskinds design og krevde at Childs og Liebeskind skulle «samarbeide» om designet av det såkalte Freedom Tower. Det gikk dårlig. Childs designet et 2.000 fot høyt tårn formet som en fakkel, som skulle fange vinden og generere 20 prosent av skyskraperens energibehov. Men Liebeskind nektet å gi opp sitt spirdesign, og etter mye krangel ga Pataki i oktober i fjor streng beskjed om at det endelige designet skulle være klart til 15. desember.

Men uenighetene fortsatte, og tilslutt tvang Pataki arkitektene til å smelle sammen designene til det som altså ble presentert som det endelige designet før jul i fjor.

Siste ord er imidlertid neppe sagt. Childs vil ha sitt 2.000 fot høye fakkeltårn, og byggentreprenøren mener Liebeskinds spir kan bli vanskelig og farlig å bygge, melder Fortune. En ting er i hvert fall klart - minnesmerket over 9/11-ofrene kommer til å få godt fotfeste der det skal ligge under bakkenivå, designet av to helt andre arkitekter: Michael Arad og Peter Walker.

Saken fortsetter under annonsen