Interoptik: Skarp vekst

Publisert: 23. april 2003 kl 14.14
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Brillekjeden Interoptik omsatte for 525 millioner kroner i fjor, en økning på syv prosent over 2001.

- Målsettingen er å øke omsetningen med 5 prosent til ca 550 millioner kroner i år. Vi vil også prøve å etablere nye Interoptik-butikker et par steder i Norge, sier Jon Steinar Johnsen som er administrerende direktør i Optikk Norge AS.

Optikk Norge er moderselskapet til Interoptik og eier også kjeden Z-Optik.

- Z-Optikk, som har en mer ungdommelig stil, skal vokse ved å øke omsetningen og antall foretninger – enten gjennom nyetableringer eller ved at eksisterende optikere blir med i kjeden, sier Johnsen.

For Interoptik er det avgjørende å tiltrekke seg førstegangskunden. Undersøkelser viser at omtrent 90 prosent av dem som bruker briller går til samme optiker gang på gang.

For å få nye kunder, har kjeden lagt om markedsstrategien og satser på TV-reklame og sponsing, blant annet av skiskyttere. Totalt har Interoptik et markedsbudsjett på 27 millioner kroner, ifølge kjedeleder Håkon Fjeld-Hansen i Interoptikk.

- Vi har så godt som dekket landet med Interoptik-butikker. Gjennom effektiviseringer i kjedesamarbeidet, riktige produkter, god service og bedre markedsføring skal Interoptik-butikkene øke omsetningen.

Saken fortsetter under annonsen

I optikerbransjen står innfatninger og glass for ca 70 prosent av omsetningen. Kontaktlinser utgjør 20 prosent. Solbriller, som er sterkt markert i motebildet, utgjør bare 10 prosent av omsetningen hos en gjennomsnittlig optiker.

Norske optikere omsatte i fjor for ca to milliarder kroner. Markedet domineres av tre kjeder og mange frittstående forhandlere som samarbeider uformelt i noen sammenhenger. Interoptik og Synsam, er de to store med ca 30 prosent av markedet hver. Brilleland-forretningene eies internasjonalt og har ca 15 prosent markedsandel, mens de frittstående, som samarbeider i noen sammenhenger, står for ca 25 prosent av optiker-omsetningen i Norge.