Virtuell oljeproduksjon
Lille Stormfjord i Bergen er i ferd med å lansere en virtuell 3D simulator som vil kunne revolusjonere vedlikehold og arbeidsrutiner ved prosessanlegg innen olje- og gassindustrien.
Stormfjord er et ungt selskap som utvikler en ny type programvare for tredimensjonal visualisering av oljeplattformer og prosessanlegg. Programvaren er utviklet i samarbeid med blant annet Statoil Hydro, og når den er ferdig utviklet, vil den rette seg mot nettopp olje- og gassindustrien.
- Vi jobber med å forandre en ressurs som har vært i markedet siden 70-tallet og som bare har vært lite utnyttet innen olje- og gassindustrien. Vårt konsept gjør at denne ressursen får mer verdi, og jo flere som benytter den, jo større verdien vil den få, sa Magnus Reigstad, daglig leder og gründer av Stormfjord, på Connect Vest Investerforum, en konferanse for gründere og investorer Bergen i slutten av mars i år.
3D-CAD. Ressursen som Reigstad refererer til er 3D-CAD, som står for tredimensjonal computer aided design - programvare som benyttes i konstruksjoner og innen blant annet reklameverden for å visualisere virkeligheten.
- Folk flest vet ikke så mye om 3D-CAD. Rent generelt kan en si at det dreier seg om tredimensjonale modeller som er datagenererte. Mengder av bilder i blader og aviser som ser virkelige ut er i realiteten datagenerert ved bruk av 3D-CAD data. For eksempel har 3D-CAD vært en stor ressurs for bilindustrien, men verdien av 3D-CAD kan mangedobles innen prosessindustrien.
Et annet ord for konseptet er industrial gaming. Stormfjord er en av de første i verden som er i ferd med å utvikle dette for prosessindustrien. Det er snakk om å kombinere lek, moro og brukervennlighet fra spillverdenen med matnyttig simulering for industrien på en enestående måte. Programvaren henter detaljrikdommen og muligheten til å flytte seg rundt i en tredimensjonell, virtuell virkelighet fra spillverdenen med nytteverdien i kommersiell 3D-CAD. Det som skiller en slik spillplattform fra andre digitale 3D-modeller, er at følelsen av tilstedeværelse er mye større. Dessuten er det lav bruksterskel.
Ved hjelp av industrispillet er det mulig å bevege seg rundt i et virtuelt prosessanlegg som er identisk med det virkelige ned til minste detalj. Det medfører at konseptet kan brukes både til å gjøre seg kjent på anlegget og som vedlikeholds- og planleggingsverktøy. Evakueringsøvelser kan gjennomføres med tastetrykk. Det samme gjelder endringer i kompliserte modeller for arbeidsflyt. En slik visualisering av hele anlegget kan også bety at det blir enklere og raskere å finne feil. Det har stor betydning i en bransje hvor det er de store talls lov som gjelder.
Komplekse anlegg. Teknologien består av en sanntids 3D-motor som kan håndtere svært store mengder 3D-CAD data. Programvaren benytter tegningsgrunnlaget for et prosessanlegg og genererer automatisk en virtuell spillverden - eller en tredimensjonal gjengivelse av prosessanlegget. Noe av styrken til konseptet til Stormfjord er at den virtuelle modellen kan gjøres så fotorealistisk som en måtte ønske det uten at det krever manuelt arbeid.
- Noe av grunnen til at vi begynte å jobbe med dette, er kompleksiteten. Prosessanlegg er ekstremt komplekse. Her er det også nye folk som jobber på anleggene hele tiden, og det gjøres kontinuerlig store endringer, sier Magnus Reigstad.
- Da jeg begynte å jobbe i oljebransjen for 20 år siden, skulle jeg lære hver enkel bit av et prosessanlegg. Jeg oppdaget raskt hvor komplekst det var, og jeg begynte å drømme om science fiction-aktige 3D-løsninger.
Det var disse drømmene tok Magnus Reigstad med seg da han satte i gang med en doktorgradsavhandling ved Institutt for teknisk kyberteknikk ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) i Trondheim. Kunnskapen fra avhandlingen dannet senere grunnlaget for etableringen av Stormfjord i 2007, samme året som den første prototypen av programvaren ble testet i samarbeid med StatoilHydro.
Alene i verden. Stormfjord er knyttet til inkubatoren Nyskapningsparken i Bergen. Fem ansatte på full tid eier selskapet, som også har to deltidsansatte. Stormfjord har ikke bare et utspring fra NTNU og StatoilHydro, men også fra forskningsmiljøer som spillutviklerselskapet Funcom, NITH (Norges informasjonsteknologiske Høgskole) og IFE (Institutt for energiteknikk). I løpet av året skal Stormfjord i gang med betatesting av konseptet. Til neste år blir det oppstart av et stort pilotprosjekt i samarbeid med StatoilHydro, og like etter at pilotprosjektet er satt i gang, regner Reigstad med at selskapet skal være klar med den første emisjonen.
- Det finnes en del andre leverandører i verden som jobbe med lignende teknologi, men vi har en hel annen kvalitet enn noen av disse, sier Magnus Reigstad i Stormfjord.