Vil bli senter for klimavennlig energi
I dag mottar statsråd Åslaug Haga den hittil mest omfattende forsknings- og utviklingsstrategien (FoU) for den norske energisektoren. Vindkraft offshore utpekes som et av satsingsområdene i dokumentet Energi21. Det skriver bt.no.
Bergen ligger langt fremme i dette arbeidet. Selskapene Sway og StatoilHydro er i full gang med utviklingen av flytende vindturbiner. OWEC Tower på Fantoft er likevel et hestehode foran, og er allerede i ferd med å inngå sin første store kontrakt. Gigantturbiner med føttene trygt plantet på bunnen er forretningsideen til OWEC Tower. Slike bunnfaste vindturbinkonstruksjoner er allerede i drift mange steder, spesielt utenfor Danmark og Nederland.
Engelsk kontrakt
Administrerende direktør Per Bull Haugsøen opplyser at OWEC Tower er i ferd med å sikre seg kontrakt på utvikling av fundamenter til et stort vindkraftprosjekt utenfor vestkysten av England. Endelig investeringsbeslutning fra utbyggerens side gjenstår før avtalen er i boks.
- Denne kontrakten betyr mye for oss i kroner og øre, og gir selskapet godt grunnlag for å ekspandere videre, sier Bull Haugsøen til nettstedet.
Han mener den norske debatten om vindkraft til havs i altfor stor grad har handlet om flytende turbiner, til tross for at bunnfaste vindmøller alt er tilgjengelige på markedet.
Delvis REC-eid
OWEC Tower befester seg på stadig dypere vann. Bergens-selskapet, som er delvis eid av REC-gründer Alf Bjørseth og Grieg-gruppen gjennom NorWind, er aktuell for levering til gigantprosjektet som energiselskapet Lyse vil bygge i Nordsjøen, 130 km sørvest for Lista.
Her skal 200 vindturbiner produsere strøm nok til 220.000 husstander. Havdypet varierer mellom 45 og 60 meter, og turbinene skal monteres på understell som er festet med påler på havdypet. OWEC-sjefen sier at flere prosjekter er i anmarsj.
- Vi kommer til å by på flere prosjekter utover våren, sier Bull Haugsøen, og viser frem et kart som er perforert med vindkraftprosjekter utenfor Danmark, Nederland og deler av Storbritannia.