Strikker til miljøvennlig energi

Publisert: 28. september 2009 kl 13.31
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.05

I sin storhetstid hadde tekstilfabrikken Devold i Langevåg sør for Ålesund 1000 ansatte og solgte gensere og strømper landet rundt. Devold of Norway selger fremdeles klær, mens knoppskytingen, Devold AMT har gjort stor suksess med å produsere strikkede armeringer i glassfiber og karbonfiber til vindmølleindustrien og er en del av det børsnoterte selskapet Hexagon Composites.

Med anvendelse av tradisjonell, så vel som ny, teknologi kastet Devold AMT seg inn i den gryende vindmølleindustrien da den for alvor begynte å ta av. Devold AMT produserer avanserte armeringer som anvendes i vindmøllebladene, produkter som først og fremst kjennetegnes av optimal styrke og vekt og store krav til nøyaktighet i produksjonsprosesser.

Selskapet fikk tidlig en kontrakt med danske LM Glasfiber, verdens største produsent av vindmølleblader. I dag er LM fortsatt en av de største kundene, sammen med andre store vindmølleprodusenter.

I fjor solgte de 17.000 tonn strikkede armeringer, omsatte for 264 millioner kroner og fikk et driftsresultat på 18 millioner kroner. De har sikret seg en solid posisjon, med 10-12 prosent av markedet internasjonalt.

- Markedet har vokst jevnt og mye i senere år og volumet vårt har økt fra 5000 tonn i 2005 til 17.000 tonn i fjor, sier administrerende direktør Johan Fausa i Devold AMT. Han viser til at 96 prosent av omsetningen skjer utenlands. I Norge finnes ingen vindmølleprodusenter å selge til.

Selskapet har etablert to nye produksjonsenheter, en i Litauen og en i North Carolina i USA. Til sammen arbeider nær 130 ansatte med produksjon og salg av strikket armering.

Finanskrisen.

Saken fortsetter under annonsen

Også vindmølleindustrien har fått merke den økonomiske krisen da den satte inn. Investering i fornybar energi i år har gått betydelig ned globalt, og lavere volum for oss betyr at vi har måttet permittere folk i produksjonen, sier Fausa.

Han mener at det bare er snakk om tid før utsiktene bedres.

- På noe sikt vil denne bransjen fortsette sin sterke vekst. Det gjelder derfor å klare seg best mulig gjennom bølgedalen, sier han.

Fausa er svært skuffet over at det er så lite investering i vindkraft i Norge.

- Det snakkes og skrives mye om vindkraft i Norge, men rammebetingelsene fra politisk hold er med all tydelighet for dårlige til at det blir fart i investeringer her til lands. Selv om kostnaden ved produksjon av vindkraft er fallende, er det fortsatt et faktum at det trengs økonomiske insentiver for at vindkraft skal kunne være et alternativ til andre energikilder, sier han.