Stang inn
Den tanken som hadde kommet over Evensen, og som han bare måtte realisere, møtte stor motstand i miljøet der den skulle fungere, blant sportsfiskerne.
En fiskestang med bøy ved håndtaket var idéen. Der og da, på en rasteplass i Gudbrandsdalen, skjønte Evensen hvordan han skulle konstruere en fiskestang for fluefiske som bidro til å minske belastningskader i rygg og skuldre.
Evensen lot motstand være motstand, og sto på. Det ble suksess. Skeptikerne tok feil. Nå har Evensens bedrift, Zpey, gjort det så bra at eieren titt og stadig får tilbud om å bli kjøpt opp.
Utallige brukne kvister seinere kan sportsfiskere glede seg over en fluestang alle kan bruke, og som lovprises av både amatører og profesjonelle.
Vinkelen på fiskestangen Evensen oppfant er konstruert slik at den sparer kroppen for belastningene. Det har fiskeinteresserte over store deler av verden merket seg. Den lille bedriften Zpey har blitt verdsatt til 50 millioner kroner.
Slik lovprisning var det ikke da stangen, med en bøy nede ved håndtaket, ble introdusert. Fiskermiljøet var i harnisk.
- Jeg følte meg som Jan Bokløv, han som introduserte v-stilen i skihopping. Jeg fikk høre rett ut at en fiskestang ikke skulle være bøyet, den skulle være rett. Bransjen jeg opererer i er meget konservativ, sier han.
Ivrig fluefisker
Evensen har bestandig drevet med lakse- og ørretfiske, sterkt påvirket av sin far, som hadde et lidenskapelig forhold til fiske. Zpey-sjefen, som opprinnelig er urmakermester, hadde siden seint på 80-tallet gjennomført fiskecamper, der kursdeltakerne fikk instruksjon og opplæring ved den legendariske Å-elva ved Roksdalsvassdraget. Her var bare ørretfiske tillatt. Evensen forteller at familien samarbeidet godt i denne bedriften.
- Kona var kokk, og jeg var guide. En fin fordeling av arbeidsoppgaver, gliser han. Han legger til at det var mange kjendiser som deltok på campene. To av dem var sønnene til den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway.
- Sønnene til Hemingway var veldig fiskeinteresserte, men de begynte å merke alderen, og den ene sønnen, Jack, slet med å kaste. Hans humoristiske kommentarer om at man trengte mer fisk og mindre elver bidro faktisk til at jeg seinere fikk ideen om denne fiskestangen. Hovedpoenget med ideen var jo at alle skulle kunne kaste uten smerter, sier Evensen, som også holder kurs i kasteteknikk.
Seks år
Det tar tid å utvikle et produkt. I Evensens tilfelle tok det seks år fra ideen ble unnfanget til han holdt produktet i hånden. Han hadde i flere år grublet over hva man kan gjøre teknologisk for at det skulle bli enklere å kaste for fiskere. I 2001 skjønte han at nøkkelen lå i hvordan håndtaket var konstruert.
- Selv om jeg skjønte dette allerede i 2001, lå ideen en stund i skrivebordsskuffen, sier han. For å starte et gründerprosjekt trenger man midler, og da han etter noen år fikk dette, smidde han mens jernet var varmt.
- Jeg var direktør i en bedrift, og hadde fått anledning til å spare opp en del midler. Jeg skjønte at det var nå eller aldri dersom jeg skulle få gjennomført dette prosjektet, sier han.
Evensen, som også tidligere har vært gründer, fant en løsning på hvordan han skulle kunne knytte til seg nødvendig kompetanse uten å bruke for mye av likvidene.
- Jeg ga bort små aksjeposter til personer som hadde den kompetansen jeg trengte for å utvikle dette, og gjennom disse, i tillegg til en annen investor, hadde jeg fått nok kapital og kompetanse til å starte opp. Totalt ga jeg bort 30 prosent av selskapet, sier Evensen.
Patent
Med en teknologi, som er unik innen denne bransjen, søkte Evensen om å få oppfinnelsen patentert. Han visste at dette var en omstendelig prosess, og derfor hadde han gjort godt forarbeid, blant annet i forhold til detaljnivå og presisjon når han fremla prosjektet for Patentstyret. Premien ble at han fikk retten til å bruke denne teknologien på alle typer fiskestenger.
- Før jeg fikk patentrettighetene i 2005, jobbet jeg beinhardt for å skape en etterspørsel etter produktet. Nøkkelen var å kommunisere med dem som var både fiskeinteresserte og direkte berørt av belastningskader. Dette lyktes vi med, sier han.
Evensen gikk også noen runder med Innovasjon Norge.
- Først var ikke Innovasjon Norge særlig interesserte i prosjektet, men da det utviklet seg, og jeg kunne påvise interesse for produktet, økte interessen. Til slutt valgte de å støtte prosjektet, sier Evensen.
Hjemmesiden var oppe og gikk før patent, produksjon og fysiske produkter var en realitet. Evensen ønsket å lodde interessen i markedet. Det ble et haglregn av bestillinger.
- Bestillingene kom med en gang. Det viktigste salgsargumentet var helt klart at fiskestangen forhindret smerter og belastningskader, legger han til.
Produksjon
Etter å ha fått bekreftet interessen fra målgruppen som var direkte berørt, måtte Evensen legge en plan for produksjon. Det viste seg raskt at det ble for dyrt med produksjon i Norge.
- Det hadde vært vanvittig dyrt å produsere dette i Norge, og selv om jeg en periode vurderte det, var det ikke aktuelt, sier Evensen. I stedet fant han et kompetansemiljøet i Sør-Korea som fungerte.
- Miljøet jeg fant i Sør-Korea hadde stor kompetanse. Dette er ikke det billigste stedet å produsere fiskestengene, men kvaliteten er lysår bedre enn for eksempel i Kina, sier han. Han legger til at den første presentasjonen av produktet heller ikke der var fri for problemer.
- Et panel med stangbyggere og produsenter var veldig skeptiske i begynnelsen. Det var mye diskusjon på koreansk, som ikke jeg forsto, sier Evensen. Men etter en detaljert og presis presentasjon myknet koreanerne.
- Da vi fikk vist tegninger og prototyper, forsto vi hverandre bedre, ler han. Etter å ha brukket utallige stenger under testingen, fant Evensen den optimale løsningen i juni i år.
- Mens andre fiskestangprodusenter hele tiden har fokusert på materialet i selve stangen, har vi fokusert på teknologien og materialene rundt stangen, sier Evensen. Han valgte å erstatte den tradisjonelle korken på håndtaket, siden dette materialet er utrydningstruet.
- Vi har valgt å bruke et komposittmateriale til håndtaket. Det gir også bedre grep og fleksibilitet, sier han.
Massemarkedsføring
I tillegg til å bare treffe hovedsegmentet i markedet, ønsket Evensen også å nå ut til andre fiskeinteresserte mennesker. For å få til det, måtte han ut på veien.
- Jeg har reist rundt i hele Norge med demonstrasjoner, og etter mye jobb føler jeg at vi har fått bekreftelsen vi trenger fra det faglige miljøet. Bedriften valgte å konsentrere seg om Norge først.
- Vi har fått kjente, gode fiskere til å bruke stengene, og verdensmesteren i tohåndskasting er en av våre ambassadører, sier Evensen.
Han legger til at Zpey hele tiden kommuniserer at fiskestengene kan brukes av alle, ikke bare de profesjonelle.
Etter hvert ble det også satset internasjonalt. 17 september ble stangen lansert i USA, med slagordet; Zpey - redifining flyfishing.
- Denne satsingen har bidratt til at stangen nå selger godt i mange land, sier Evensen, som har opparbeidet seg et godt kontaktnett.
Internasjonal distribusjon og annonsering blir de mest produserte tiltakene bedriften skal gjennomføre fremover Per i dag er det produsert 750 fiskestenger i tre forskjellige størrelser. Det er heller ikke lenge til Zpeys stenger også blir tilgjengelige for saltvannsfiskere.
- Vi skal produsere 24 nye modeller. Det blir modeller fra lett ørretfiske til tungt saltvannsfiske, sier Evensen.
Kjøpes?
Zpey har tydeligvis truffet spikeren på hodet, ifølge flere av bedriftens konkurrenter. Jevnlig mottar Evensen oppkjøpstilbud. Vil han selge bedriften han har bygget opp?
- I morgen skal jeg faktisk i møte med en stor konkurrent, som har tatt kontakt. Jeg har også fått flere andre tilbud. Jeg møter opp for å høre hva konkurrenten har å si. Men jeg kan love deg at vi skal utvikle denne bedriftens potensial mye lenger før jeg vurderer å selge, sier gründeren med et glimt i øyet. n