Selger stort på nettet

Publisert: 5. oktober 2009 kl 11.11
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.05

Langt inne i en stor bygning, en trapp ned, i et bomberom, uten vinduer, står en dyp, myk sofa, et bord med en buddhafigur og et skrivebord med en PC. Bak det sitter Richard Anfinsen Sandvik, i Rcontainer Import as.

- Jeg måtte finne på noe å tjene penger på, sier Sandvik på hardangerdialekt midt i tjukkeste Lillestrøm.

At det ble industricontainere er nærmest tilfeldig.
- Jeg tenkte det er lett å holde telling med så store ting.

Produktspekteret ble raskt utvidet. Blant annet har han tatt over arven etter bestefaren, som produserte aggregater på samme sted.

- Etter bestefaren min arvet jeg cirka ti prosent av eiendommen og bygningsmassen her, sier Sandvik.

Dermed fikk han låne startkapitalen på 150.000 kroner i banken. Ideen om nettsalg fikk han da kjæresten surfet på en internasjonal nettside hvor hun kjøper hårprodukter. Sandvik tok en titt på siden og kom over noen flatpakkede containere. Kjæresten fant han i Brasil, hvor han bodde og studerte portugisisk og trente capoeira, afrobrasiliansk kampsport og dans. Egentlig er han utdannet elektriker, som far og bestefar. Men før han kom så langt som til fagbrevet hadde han bestemt seg for at elektriker ikke var det han ville bli.

Prøve og feile.

Saken fortsetter under annonsen

Den endelige avgjørelsen om å satse på nettsalg til industrien tok Sandvik i fjor vår, mens han gikk på et oljearbeiderkurs i Bergen.

Egentlig hadde han lagt forretningsideen på hylla, etter å ha gått i baret på import av containere fra Kina som ikke holdt kvalitetsmessig mål. Det ble det både garantisaker og problemer av, men så:

På kursstedet i Bergen dumper Sandvik borti en container han får sansen for.

- Jeg tok kontakt med leverandøren, i Kina. I dag har vi et strålende samarbeid, forteller han.

Sandvik kommer over en ting til mens han går på kurset. Modulbaserte, transportable toaletter, produsert i Italia. Han hiver seg på telefonen, bestiller og selger 16 toaletter og går fra skolebenken med en fortjeneste på 4000 kroner. Dermed er det gjort. Avgjørelsen er tatt. I fjor solgte han 60-70 italienske modultoaletter.

- Det salget tok av og hjalp meg veldig i begynnelsen.

Gutterommet.

Saken fortsetter under annonsen

I starten bruker Sandvik Finn.no som salgskanal, fra en PC på gutterommet. Det er via Finn han får inn den første store bestillingen. Den kommer fra Hafslund.

- De kjøpte to aggregater for over en million kroner, sier Sandvik, og er fremdeles like overrasket over akkurat det.

Finn.no er et tilbakelagt stadium. Nå har Sandvik egen butikk på nettet. Hjemmesiden er utviklet i samarbeid med et selskap i Oslo. Han har lagt mye tid og penger i utviklingen av et profesjonelt og informativt nettsted, og mener selv han ligger et kvantesprang foran andre i samme bransje når det gjelder akkurat det.

- De andre forbedrer sine nettsider, men de er ikke som min. Jeg legger ut all informasjon om produktene på en måte som er enkel å forstå, med priser, tekniske spesifikasjoner osv. og bilder. Jeg er vel den eneste som har filmsnutter av containere, sier han.

Det siste året har Sandvik investert rundt 100.000 kroner på utviklingen av nettsiden. Neste år skal arbeidet fullføres.

- Jeg tviler på at noen andre på min alder driver i denne bransjen, sier han, og mener alderen er en fordel.

- De fleste i containerutleiebransjen befolkes av tradisjonelle, fastgrodde mennesker på 50 pluss.

Saken fortsetter under annonsen

Familiebedrift.

Enn så lenge styrer Sandvik butikken alene, nesten. Søsteren tar seg av fakturering og annet papirarbeid, fra Hardanger. Det går også, via nettet.

I tillegg er Sandvik på jakt etter en selger med teknisk bakgrunn, gjerne fra byggebransjen. En som kan jobbe aktivt mot store kunder. Dem har han flere av. Aker Solutions, Lefdal, Bergen Gruppen m.fl. er på kundelisten allerede.

- Jeg hater å selge, være den som ringer, sier Sandvik.

Han er imidlertid nesten like skeptisk til det å ha ansatte eller selv å være ansatt.

- Man må ha en jobb man trives med, ellers dør man innvendig, sier Sandvik.

En gang i framtiden, dersom alt går etter planen ser han likevel for seg at han har ansatt en selger for hvert produktområde.

Saken fortsetter under annonsen

Går strykende.

30 minutters kjøretur nordøst for Lillestrøm, ved Sørumsand, ligger Rcontainers nyåpnede lager, på 700 kvadratmeter. Langs den ene veggen står modulene til de italienske toalettene i sprakende farger. I høye stabler innerst i den digre hallen ligger modulene til store industrihaller fra Tyskland. Utenfor står flere eksemplarer av modulkomplekser som kan brukes til for eksempel kontorer, barnehager, gatekjøkken med mer, med innlagt vann, toalett og til og med dusj.

Portugiseren Julio Santos holder på å montere lister inni en container som er under reparasjon.

Salget går strykende.

I fjor hadde Sandvik en omsetning på 4,5 millioner kroner. I år blir salget mellom 8-10 millioner. Målet er hele 15-20 millioner i 2009.

Overskuddet i fjor var på cirka 560.000 kroner. Det blir på samme nivå i år, på grunn av investeringene.

- Jeg selger egentlig mer enn jeg har råd til. Veldig mye av kapitalen er låste penger, sier han og legger til:

Saken fortsetter under annonsen

- Går det galt, så kan jeg ikke gjøre noe med det. Jeg må jo bare prøve. Han er avhengig av at kundene ikke får betalingsproblemer og er spent på hvordan finanskrisen kommer til å slå inn på salget framover. Oktober var derimot Rcontainers beste måned noensinne, med 1,48 millioner i omsetning.

- Man må finne en balanse mellom grov og grei fortjeneste. Jeg forsøker å tjene på kvantum, istedenfor høy fortjeneste.

Enkelt.

«Det enkle er ofte det beste», ifølge Rema. Det mener Sandvik også, og det er ifølge han selv nøkkelen til suksessen. I tillegg kommer prisen.

- Produktene er enkle å jobbe med. De kommer i pakker på trailere hit opp. Herfra går de rett ut til kundene uten at vi har gjort noe med dem. I likhet med Ikeas kunder, monterer kundene til Rcontainer toalettene, hallene og containerne selv.

Før bestillingen kommer kundene med sine krav til produktet. De varierer fra leveranse til leveranse. Sandvik forteller om en kunde som ønsket en container med airconditioning og med gulv som kunne heves, mens en annen bestilte en blycontainer.

- Da jeg startet med dette, hadde jeg ikke peiling på containere egentlig, men jeg har lært meg at jeg ikke trenger å vite alt bare jeg vet hva jeg skal spørre om, sier Sandvik.

Spørsmålene stiller han til elektrofirma, sveisere og andre han samarbeider med. Så sendes den ferdige spesifikasjonen til leverandører i Kina, Danmark, Tyskland, Italia, Slovenia eller Belgia.

Samarbeid.

Den største leverandøren er i Slovenia.
- De var utrolig skeptiske til meg fordi jeg var så ung. Jeg sa at faren min var partner i aksjeselskapet da jeg var og besøkte dem. Nå går det kjempefint, sier Sandvik.

Den morsomste leverandøren er i Kina, ifølge Sandvik. Der kjøper han aggregater.

Produktene utvikles og forbedres i tett samarbeid med leverandørene. Aggregatene fra Kina er CE- merket, et bevis på at produktet oppfyller de nødvendige krav til sikkerhet og kvalitet spesifisert i EU. Det er Sandvik stolt av.

Ute er det klart og skarpt, langt fra brasilianske breddegrader. Låsen på en av containerne på plassen utenfor lagerhallen er frosset. Sandvik etterlyser lighter.

- Jeg synes det er vanvittig kaldt her, sier han.