Realfag populært
NTNU-rektorens optimisme forsterkes av at lærerutdanningen på masternivå i realfag nesten har doblet antall søkere fra i fjor.
- Dermed kan vi i kommende år sende topp kvalifiserte realfagslærere ut i skolen. Gode lærere i de grunnleggende realfagene er det aller viktigste grunnlaget for å motivere ungdom til å satse på naturvitenskap og teknologi.
Vil ha flere studieplasser i teknologi
Søkningen til teknologifagene fortsetter på samme høye nivå som i fjor. Mens det er en svak nedgang i de tradisjonelle siv.ing.-fagene, er det økning innenfor data, elektronikk og nanoteknologi. Energi og miljø fortsetter den sterke framgangen fra i fjor.
- Noen av de største utfordringene på kloden i dag er knyttet til klima og behovet for bærekraftig energi. Derfor trenger vi mange nye, dyktige hoder innenfor disse fagene, sier Digernes. Han mener tiden nå er inne for å et skikkelig løft i antall studieplasser i teknologi.
- Nasjonen har et skrikende behov for teknologisk kompetanse og vi har både mange og gode nok søkere, sier NTNU-rektoren.
Trenger fortsatt gode jenter
Antall jenter som søker seg til teknologi og realfag har etter flere år med økning, nå flatet ut.
- Det er gledelig med fortsatt gode tall, men jeg hadde gjerne sett en sterk økning i jenteandelen også i år, sier Torbjørn Digernes.
Høy utdanning vinner i krisetiderStadig flere velger også utdanning som gir høyere grad. Ved NTNU har både masterutdanning i realfag, humanistiske fag og samfunnsfag, og toårig master i teknologi som bygger på ingeniørhøgskole, samlet en sterk økning.