Norge er nyskapingsjumbo
En ny undersøkelse fra Sentio AS viser at gründerviljen er på fremmarsj, til tross for at det fortsatt er langt færre i Norge enn ellers i Europa og USA som ønsker å bli gründere. I undersøkelsen som er gjort for Nationen sier 31,2 prosent at de heller vil være selvstendig næringsdrivende enn ansatt dersom de kunne velge. Gründerviljen har vært stigende siden 2002, da bare 28,5 prosent av landets innbyggere foretrakk å være gründere. I eu-landene er det i snitt 45 prosent gründervilje, og i USA 61 prosent.
Det skriver Nationen. Sørlendinger har sterkest gründervilje, ifølge undersøkelsen. Nord-Norge følger hakk i hæl. Professor i entreprenørskap ved Handelshøyskolen i Bodø, Lars Kolvereid, er ikke overrasket. Han sier at bygdenes rykte er i overkant tilsmusset når det gjelder entreprenørskap.
- Bygdene er veldig flinke på nyskaping, og sammenliknet med mer tettbebygde strøk viser det seg at bygdebedrifter har en større sjanse til å overleve de første tøffe årene, sier Kolvereid til Nationen. Professoren tror at de som har valgt å bosette seg i bygdene føler en større forpliktelse for å lykkes med å skape sin egen arbeidsplass.
- De som flytter inn til bydene gjør det gjerne for at jobbmarkedet er bedre der, sier han til avisen, og mener det bidrar til at nyskapingen ikke er så høy i byene som utdanningsnivå og kapitaltilgang skulle tilsi.
- Rett nok startes det flere aksjeselskap i byene, men disse går også oftere konkurs, sier han.