Kronprinsparet setter trenden
- Kronprinsparet har klart signalisert at de skal ha det enkelt i sin nye hytte i Uvdal, uten stort strømforbruk og store miljøødeleggelser. Med tanke på miljøfokuset som vil bli stadig klarere fremover, kan dette være en vei å satse for reiselivsnæringen, sier forsker Lars Ueland Kobro i Telemarksforskning.
På oppdrag av Buskerud fylkeskommune har han utarbeidet fire scenarier om reiselivets fremtid i Buskerud. De tar utgangspunkt i forskjellige drivkrefter og etterspørselstrender, der økonomisk utvikling og miljøbevissthet er vesentlige. Scenariene skal nå debatteres i de politiske foraene før vedtak gjøres.
Norsk reiseliv i stå. Kobro mener det ikke er mye nytenkning blant dem som skal utvikle norsk reiselivsnæring.
- Reiselivsnæringen i Norge har ikke utviklet noe særlig nytt. Vi har langt på vei det samme reiselivet i dag som for ti år siden. Næringen strever med å oppnå lønnsomhet og den er i liten grad fremtidsrettet, sier han.
Regjeringen har slått fast at reiseliv skal være et prioritert satsingsområde blant norske næringer, og for et drøyt år siden la næringsministeren fram en egen reiselivsmelding. Om denne sier Kobro: Den er best på beskrivelser av fokusområder som betyr noe for reiselivet her og nå, og byr i liten grad på friske framtidsperspektiver. Det er landets første fylkesdelplan for reiseliv med scenarier Buskerud fylkeskommune har bestilt.
- Formatet med scenarier er velegnet. Det åpner for dialog å se ulike perspektiver der fremme, sier Kobro.
- Buskerud har store naturmessige variasjoner, med fjellområder med stort potensial, ikke minst sommerstid, og med vakker kyst. Det viktige er at man diskuterer og blir enig om hva man vil gjøre i fellesskap, sier Kobro.
Las Vegas er stedet der alt er mulig, alle tilbud er tilgjengelige hele tiden. Eiffeltårnet, pyramider og Big Ben på samme sted.
- Kjøpefesten er i gang igjen. Etter en kort konjunkturnedgang har pilene pekt oppover. Skandinavia er i en særstilling, norsk økonomi har hatt en positiv utvikling. I ferievalget unner vi oss bare det beste. Det er veldig glorete, mye tempo. Den grønne bølgen har slått tilbake, sier Kobro.
Hoteller blir de rene fornøyelsesparkene. De store opplevelsesparkene, noen få store kystanlegg og «fjellbyene» dominerer. Fylket fylles av heisekraner, mobilpukkanlegg og brakkerigger. Rike nordmenn og utlendinger fyller hytter og opplevelsesanlegg. Det gir rom for mange slags næringsutøvere.
- Vi ser antydning på Norefjell allerede, der et hotell har en stor klatrevegg i resepsjonen. SPA-hotellene er også et forvarsel på denne bølgen.
«Den forestilling om levestandard vi har i dag involverer fantastisk mye som ikke trengs. Vi må legge oss på en lavere levestandard, men med like høy eller høyere livskvalitet. Det kan ta tid, men vi må gå i den retningen.»
Arne Næss 2007
Scenariet har hentet sitt navn fra den enkle steinhytta til Arne Næss ved foten av Hallingskarvet. Det er økonomisk nedtur, og den teknologiske utviklingen og verdens klimautfordringer har ført til betydelig endrede betingelser for reiselivet i Buskerud.
- Vi finner våre små jordbærsteder. Faith Popcorn beskrev denne utviklingen allerede på begynnelsen av 90-tallet som «Kokongisering». Vi vil trekke oss tilbake i private soner der vi kan være helt i fred. Drømmen om å se fjerne himmelstrøk og bo i luksus er fjern og uoppnåelig. Men i stedet for å sitte misfornøyd hjemme lager folk sine drømmer. Tvergastein er en slik drøm, sier Kobro.
Populære stabbur.
Scenariet ser for seg at Buskeruds mange stabbur, gardstun og husmannsplasser har blitt populære ferieboliger. Mange er kjøpt eller leid ut på langvarig kontrakter, andre er lagt ut til leie på nasjonale og internasjonale utleieportaler.
- Dette er scenariet med minst økonomisk verdiskaping for det lokale næringslivet. Det dreier seg til nød om et lite gårdsbakeri som lager speltbrød og selger rømme, sier forsker Lars Ueland Kobro.
Store offentlig finansierte infrastrukturtiltak er etablert. Solenergidrevne minitog trafikkerer Numedalsbanen, prosjektet Stabbursnatt har ført til at over 50 stabbur i fylket er pusset opp og gjort tilgjengelig for overnatting.
Mattilsynet har utviklet egne veiledere og retningslinjer for gårdsmatproduksjon og flere andre produktutviklingstiltak er iverksatt. Tiltakene er sterkt kritisert både for konkurransevridning og manglende effekt.
Nederlandsk inntog.
Livsstilsinnvandringen fra Nederland, Frankrike og i den senere tid velstående deler av Baltikum har ført til optimisme flere steder. Drømmen om et rolig liv langt fra befolkningspress har skapt befolkningsvekst enkelte steder i Buskerud. Etter at en numedalskommunen etablerte relokaliseringsprosjektet «Peacefull Living» i 2020 ser det ut til at denne regionen har hatt størst suksess.
- Scenariene fokuserer på karaktertrekk ved ulike framtider Buskerud-samfunnet kan forberede seg på og delvis påvirke. Robuste reiselivsstrategier vil på den ene siden bygge på diskusjoner og enighet om hvilket fremtidsbilde næringen og offentlig sektor ønsker seg, dernest strategiske overveiinger av hvilke tiltak som settes i verk i forhold til ulike hendelser underveis, sier Kobro.