Krever en helhetlig kunnskapspolitikk
Norsk økonomi har alle forutsetninger for å bli en kunnskapsøkonomi hvor høyere utdanning og forskning er drivkrefter for innovasjon i næringsliv og offentlig virksomhet. Det skriver Abelia, Akademikerne, Forskerforbundet, Næringslivets Hovedorganisasjon, Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon, Oljeindustriens Landsforening, Studentens Landsforbund, Tekna og Universitets- og høgskolerådet i et felles opprop. Organisasjonene krever et betydelig sterkere fokus på en helhetlig kunnskapspolitikk for Norge
- Dette krever offensive valg. Forskningsministeren har uttrykt ambisjoner. Statsbudsjettet for 2009 vil være hennes første mulighet til å bevise hvorvidt disse ambisjonene blir realisert. Det handler om å tørre å satse, heter det videre.
Organisasjonene setter opp en serie krav:
* En forpliktende opptrapping av forskningsmidlene og en strategi for at det innen rimelige tidsrammer blir realistisk å nå målet om at tre prosent av BNP skal gå til forskning* At det bevilges tilstrekkelig midler til nødvendig oppgradering av vitenskapelig utstyr og fasiliteter som gjør det mulig for norske forskningsmiljøer å hevde seg internasjonalt, og som gjør Norge attraktivt som arbeidsplass for fremtidens globale kunnskapsarbeidere* At det etableres tydelige virkemidler for å styrke forskerutdanningen og forskerrekrutteringen.
* At det tilrettelegges for innovasjon gjennom et effektivt samspill mellom næringsliv, universiteter, høyskoler og andre forskningsinstitusjoner. Norsk næringsliv og offentlige virksomheter skal være blant de fremste i verden i å samarbeide med nasjonale og internasjonale kunnskapsmiljøer, og i å ta i bruk ny kunnskap og teknologi.
Organisasjonene krever dessuten at arbeidet med å sikre en infrastruktur basert på IKT for å oppnå effektiv spredning og bruk av informasjon og kunnskap intensiveres. IKT må integreres i det moderne arbeidslivet, i skolen, i næringslivet og i offentlig sektor heter det.