Grunnvann som varmekilde
Grunnvann til oppvarming og kjøling av større bygg brukes i stadig større grad. Det lille osloselskapet Geoenergi har varmet opp et 30-talls store bygningskomplekser, blant annet gamle Union i Drammen, som nå huser en moderne kunnskapspark og kvartaler rundt.
Til forskjell fra oppvarming med fjernvarme, baseres geoenergi på at det bygges en rekke brønner i grunnen under det som skal varmes opp og som henter energien fra grunnvannet. Ved Papirbredden er det boret ni 300 meter dype brønner som henter energien. Det er ingen piper for co2-avtrekk, studentene merker kun den nye energiformen ved kumlokk på plassen rundt bygget.
Varme og kulde.
- Prinsippet er enkelt, du henter varme fra det indre og bruker den, sier gründer og daglig leder av Geoenergi, Rune Helgesen.
Det er ti år siden han etablerte selskapet hjemme i stua på Korsvold i Oslo. På den tiden har han blant annet perforert deler av Nydalen med 350 dype borehull og lagt opp geoenergi for kontorkomplekset til Avantor, han har varmet opp skoler og sykehus og andre kommunale bygninger.
Selskapet hans utvikler, prosjekterer og drifter geoenergianlegg til oppvarming og kjøling av større bygninger. Det legger opp systemer med varmepumper rundt i bygningene og som leverer den varmen og den kjølingen som bestilles.
En forutsetning for å kunne basere seg på geoenergi, er at det er fjell der det bores. Langs Drammenselva er det mye løsmasser og leirholdig jord, og det er ikke nødvendigvis noe godt utgangspunkt. Geoenergi brukte geologer til å vurdere grunnforholdene før de satte i gang boringen.
Miljøvennlig.
Geoenergi gir rundt tre ganger så mye energi som det oppvarming og kjøling med elkraft vil gi. Det krever også langt mindre energi å hente opp energien fra grunnen enn gjennom fjernvarmeanlegg.
- Man får en svært miljøvennlig oppvarming. Man betaler mye i investeringer, men over tid får man nærmest gratis oppvarming. Vi regner med en nedbetalingstid på mellom fire og åtte år, sier Helgesen.
Han har fått med seg to svenske investorer på eiersiden. Fra norsk side har det vært liten interesse. Han er i full gang med å legge opp geoenergianlegg for NAV og Petter Stordalens Choice Hotels ved siden av Papirbredden.
Helgesen ser for seg et stort marked innen bruk av geoenergi til oppvarming, og han planlegger selv å realisere større prosjekter. Da må han ha mer penger til å utvikle konseptet, og er på jakt etter investorer som er interessert i å satse innen dette konseptet.