Gode tider for norsk design
I forkant av en viktig norsk designutstilling i London denne måneden, mener administrerende direktør Jan R. Stavik at næringslivet har en unik mulighet til å skape et norsk designeventyr.
London Design Festival er en av verdens viktigste arenaer for design, og dette er femte år på rad at 100% Norway er med som en del av arrangementet.
- Tilstedeværelsen gjennom utstillingen 100% Norway er med på å bygge opp norsk design som internasjonal merkevare. Norge og norsk klinger godt i mange miljøer utenlands, takket være spydspisser som Norway Says, Peter Opsvik og Johan Verde, bare for å nevne noen, forteller Stavik.
Design i innovasjonsmelding
I forrige måned gikk næringsminister Sylvia Brustad ut og utropte design i næringslivet som en av sine fanesaker. Hun har lovet at design skal bli veldig synlig i høstens Stortingsmelding om innovasjon, og uttalte at norsk næringsliv burde ha ambisjon om å bli best i verden.
Det er lederen i Norsk Designråd helt enig i.
- Det er svært viktig at norsk designsatsing er forankret på øverste politiske nivå. Norge trenger å øke eksporten for å kunne opprettholde dagens høye levestandard også i tiden etter oljen. Og siden vi ikke kan konkurrere mot lavkostland på pris, må vi i stedet skape unike og attraktive norske produkter og tjenester med vekt på tradisjon, fornyelse og kvalitet, argumenterer Stavik.
Mer lønnsomme bedrifter
Han håper norsk næringsliv nå tar opp hansken og slipper designere til når nye produkter og tjenester skal utvikles. En undersøkelse gjort av Design Council, Norsk Designråds søsterorganisasjon i Storbritannia, viser at bedrifter som bruker design som et strategisk virkemiddel i løpet av 10 år har overgått børsindeksen FTSE 100 med 200 prosents margin.
- Slike bedrifter utvikler jevnt over mer funksjonelle, brukervennlige og attraktive løsninger enn sine konkurrenter, samtidig som produksjonskostnadene og produksjonstiden i mange tilfeller reduseres. Dette er konkurransefortrinn som norsk næringsliv ikke kan si nei til, mener Stavik.