Fiskeinvasjon fra øst
Det er de inntil nylig ukjente hvitfiskene Pangasius og Tilapia fra det asiatiske innlandet som nærmest svømmer innover butikkhyller verden over. Målt i eksportvolum har de den største veksten av alle fiskeslagene.
Fiskene er nærmest smakløse, de vokser raskere enn annen oppdrettsfisk og de er billige. Frosne fileter med tilapia og pangasius er i ferd med å bli svært populære.
- Det kommer til å bli en knallhard konkurranse i hvifiskmarkedet på pris fremover, sa professor Frank Asche ved Universitetet i Stavanger på et havbruksseminar nylig.
Vietnam med fiskesuksess.
I løpet av svært kort tid har Vietnam blitt en storeksport av oppdrettsfisk. Landet produserer i øyeblikket mer oppdrettsfisk enn det fiskenasjonen Norge gjør. Nesten all pangasius i butikkhyllene er oppdrettet i elveleiene i Mekongdeltaet i Vietnam.
Vietnams eksport av sjømat økte med vel 24 prosent i verdi og 39 prosent i volum i 2008 sammenlignet med 2007. Men overproduksjon av enkelte sorter med tilhørende risiko for miljøproblemer er et av flere problemer for bransjen.
Foreløpig er det en rekke små selskaper som driver med pangasiusoppdrett og som selger fisken med svært lave produksjonskostnader. Det er ventet at bransjen vil eksportere mer enn tre millioner tonn fisk i 2009.
Fisken blir først og fremst en konkurrent til annen hvitfisk, særlig som frossen vare. For Kjell Inge Røkke og hans Norway Seafood er de to asiatiske oppdrettsfiskene allerede klare konkurrenter. EU er det viktigste markedet til Røkke, her er også den asiatiske billigfisken på full fart inn.
Skipsreder John Fredriksen og hans oppdrettsselskap Marine Harvest vil foreløpig bli lite berørt. Selskapet selger laks og ørret, og i stor grad som fersk vare. Likevel har selskapet allerede etablert et eget kontor i Vietnams hovedstad Hanoi, sammen med fiskevaksineselskapet Pharmaq og fôrprodusenten EWOS.
Tilapia oppdrettes i all hovedsak i Kina, og spises både innenlands og i eksportmarkedene. Særlig i USA har de frosne filetene slått an. Amerikanerne vil ha fisk som smaker minst mulig, og tilapiaen er allerede blitt den tredje mest populære fisken på amerikanernes matbord.
Fettløs.
Både tilapia og pangasius er planteetere. Det betyr at de, til forskjell fra annen oppdrettsfisk, ikke spiser annen fiskeyngel. Samtidig betyr det at de mister de sunne omega-3-fettstoffene annen fisk har og som har blitt svært ettertraktet som ernæringskilde.
På verdensbasis øker etterspørselen etter fisk. Det totale sammenbruddet i Chile, som har blitt et av verdens viktigste oppdrettsmarkeder, gjør at det blir en stor utfordring å produsere nok fremover.
- Vi tror derfor at oppdrettsbransjen vil bli mer og mer intens, og det vil komme stadig nye arter på markedet. Kysten er på mange måter overutnyttet, oppdrettsanleggene må legges ut i havet. Det vil bli et veldig press på fôrprodusenter, og selve handelen vil bli mer og mer global, sier professor Audun Lem i FN-organet FAO.