Drømmekafeen
De startet Kafé Torgerstuen som bærende virksomhet, og med verksted og visningsrom til bruk på kveldstid.
- Virksomheten i Åkebergveien er først og fremst et samarbeid mellom to søstre med ulike egenskaper, kompetanse og yrkeserfaring, forteller Mette Torgerstuen som er en av de to søstrene.
Det eneste de har felles, er at ingen av dem hadde peiling på kafédrift.
Trine (39) har bakgrunn kunsthåndverk og estetiske fag. Mette (36) er utdannet innenfor pedagogikk, språk, dans - og har vært lærer.
Skaperkonsept.
Skapertrang var deres viktigste drivkraft. De ville ha sitt eget der de selv kunne bestemme innhold og konsept. Verkstedet har fungert både som kurslokale for søm, redesign og krokitegning, så vel som meditasjon og selvutviklingskurs. I visningsrommet holder søstrene fortellerhappenings, utstillinger og konserter.
Under deres siste konsert spilte kjente musikere for nærmere 70 gjester.
- Konseptet er enkelt. Artistene beholder inngangspengene som honorar, mens vi tjener på serveringen. Det spesielle er at artistene faktisk har kommet til oss, stort sett i utgangspunktet som kafégjester, sier Mette.
Skjær i sjøen.
Den opprinnelige tanken var å holde kurs, og så leie ut til kafédrift.
- Da den personen vi satt igjen med som aktuell begynte å stille spørsmål om det var plass til arbeidsbenken til Trine, skjønte vi at vi måtte ta hele greia selv ellers forsvant resten av konseptet vårt, sier Trine.
Det skulle bli mange skjær i sjøen. Utleier Oslo kommune nektet dem bevilling, enda de muntlig hadde fått ja, men senere fikk de lokalbefolkningen med på en underskriftskampanje. Da ga kommunen etter.
- Deretter var det et skjemavelde uten like og en masse regler og lover å sette seg inn i. Ingen av oss hadde peiling på slik drift. Fallhøyden var stor. Det skjønner vi nå i ettertid, sier de. Men de angrer ikke, for driften har gått i pluss siden starten, og overskuddet øker.
Begge søstrene har flyttet til Kampen, i hver sin leilighet.
- Vi er fortsatt alene i leilighetene våre, for det blir ikke mye tid til å finne den rette, ler begge. Mandagene er deres eneste fridag.
- Vi får håpe at noen beilere kanskje finner veien hit isteden, sier de.
Frihet.
Det meste av overskuddet går tilbake til kafeen.
- Det blir å leve på oppsparte midler til vi får driften i skikkelig pluss, sier Trine.
De har unngått å låne penger, og akkurat den friheten mener de er vesentlig. Da slipper de en finansinstitusjon som puster dem i nakken.
Selskapet deres er nå et AS med dem selv som eiere i tillegg til foreldrene og en god venn, som har hjulpet dem.
Gjenbruk.
- Det er viktig å holde beina på bakken. Å kjøpe nytt er dødfødt for de fleste som oss, sier Trine. Derfor trålet de både nettet og bruktsalg for å finne innredning og utstyr i tillegg til det de allerede hadde overtatt i leieavtalen. Fantasi og skaperevne ble nyttig.
Også dekorasjonene er basert på gjenbruk.
- Trine har laget det meste nesten ut av ingen ting. Jeg tok meg av papirarbeidet og Trine av interiør, eksteriør og utsmykking. Maten komponerte vi sammen i starten, sier Mette.
Veggene på kafeen har stålplater. Trine fikk platene levert på døra, la to og to på akebrettet og dro dem til og fra verkstedet for tilskjæring. Deretter satte hun dem opp alene og klippet ut nødvendige tilpasninger. Hver plate veier over 20 kilo.
- En skikkelig handywoman, som også har laget benker og utvendige plasser, sier Mette.
Nå har de ansatt en fransk kokk som Mette ble kjent med i Frankrike.
Lys fremtid.
Søstrene Torgerstuen forteller at de får mange positive tilbakemeldinger.
- Jeg tror vi har Oslos hyggeligste kundekrets. Det er mennesker som ønsker seg noe utenfor det standardiserte, som verdsetter estetikk, detaljene og atmosfæren vi har skapt her. Det estetiske er nok det som skiller oss mest fra andre kafeer og kaffebarer. Vi bruker mye tid på å samle materialer, skifte utstillingene, skape stemninger tilpasset årstidene og gi folk noe mer enn mat og drikke. Aller helst skal de gå herfra og føle at de har fått påfyll via flere sanser - samtidig, sier Trine.
Store utfordringer.
- Men det er store utfordringer i å drive en business, forteller Mette. - Og det lærer vi stadig mer om. Vi gjør våre kalkyler og gjennomgår regnskapene, diskuterer oss frem til riktige priser og innser at realismen også må få sin plass. For det er nok slik at dette prosjektet i veldig stor grad drives etter intuisjon og magefølelse, for det er så fryktelig viktig for oss at det blir riktig. Vi er ikke villige til så altfor mange kompromisser. Stadig kommer nye besøkende og praten går livlig i det intime lokalet til søstrene Torgerstuen, selv om det er en helt vanlig formiddag på Oslos østkant.