Doktorens stol

Publisert: 5. oktober 2009 kl 11.55
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.05

Freddy Johnsen (57) våknet en tidlig sommermorgen i 2001 og sto opp for å trene ryggen som verket hver bidige morgen. Ryggen hadde store skader med prolaps og kompresjon, som var forsøkt rettet på i tre operasjoner.

Etter å ha gått fire til fem skritt denne morgenen, slo en ny tanke ned i hodet hans: «Freddy, du kan sitte på balansebrettet»! Et slikt brett med en kule under som man står på for å trene ankler og knær.

- Egentlig en sinnssyk idé, men nysgjerrig og sta som jeg er, ville jeg prøve, sier Johnsen.

Han hentet dyna si, brettet den fire ganger, la brettet oppi dynehaugen og satte en taburett oppå. Så sin egen kropp på toppen. Og det funket. En ny stol var i ferd med å bli utviklet.

Hjemmelaget.

Den første utgaven av Back App-stolen var enkel og hjemmelaget. Johnsen tok prototypen med til en tidligere kollega i Hydro, som da var blitt pensjonist, men som var flink i patentering. Selv hadde Johnsen vært med på syv verdenspatenter under sin tid i Biomar og Hydro.

Patentspesialisten tente på ideen og laget noen claims som ble sendt over til patentstyret i Norge. Tilbakemeldingen var positiv. Bedriften Back App ble etablert, og skulle produsere og markedsføre produktet med samme navn. «Back» for rygg og «App» for apparat. Dette er jo egentlig ikke noen stol, men et treningsapparat for ryggen. Du trener ryggen mens du sitter og jobber. Kan det bli bedre? sier Johnsen.

Saken fortsetter under annonsen

Tøffe tak.

Johnsen er doktor i ernæring og hadde tidligere startet konsulentselskapet Fishfeed AS etter å ha jobbet mange år med fôr til oppdrettsnæringen. Firmaene hans holder til i det nyrestaurerte og ombygde barndomshjemmet i Nes kommune i Akershus. Rett over plenen ligger bolighuset hvor kona og ungene holder til.

- Praktisk, og kort vei til jobb, ler Johnsen. - Men sannheten er at mye av tiden min går med til reiser i Europa og USA for både patentering, markedsføring, produksjon, nettverksbygging og, ikke minst, salg.

Prosjektet fikk drahjelp gjennom SkatteFUNN ordningen, men Johnsen legger ikke skjul på at det vanskelig å få til et nytt produkt, utvikle, produsere og ikke minst markedsføre det uten betydelige midler.

- En ny idé skal selges også mentalt til mange andre som du trenger å ha med på laget. Aller helst bør du være rik, sier Johnsen.

Han har brukt flere millioner av overskuddet fra Fishfeed AS.

Prosessen.

Saken fortsetter under annonsen

Johnsen understreker at man er avhengig av å ha tilstrekkelig kapital - hele tiden.

- Sats likevel aldri «skjorta» eller pantsett alt du eier. Prosjektet ditt kan gå galt. Det er mange skjær i sjøen. Bankfinansiering holdt jeg meg langt unna. De skal ha alt du eier og har i pant før de tror på deg, sier Johnsen.

Derfor valgte han samarbeidspartnere og investorer som hadde tro på ham og produktet. Og det var ikke gjort i en fei.

- Derfor bør du ha is i magen, klokkertro på deg selv og produktet ditt og vite at du har en lang vei å gå, sier Johnsen.

Men også til denne delen av prosjektet kan man få hjelp. Selv brukte Johnsen tilbudet fra Connect Østlandet, som bistår gründere både i å lage og presentere forretningsplaner og produkt.

- Meget verdifullt, men tøft også. Men så blir du også skikkelig drillet til den virkelige prøven - å få andre til å satse på deg og produktet ditt.

Ofte, er i hvert fall min erfaring, må en gründer kunne det meste i prosessen fram til målet. Det er ikke nok bare å ha en idé og få den ut i livet, sier Johnsen.

Saken fortsetter under annonsen

Partnere.

Stolen ble utviklet sammen med designeren Jostein Magerøy og manuellterapeuten Trym Telje.

- Ser du forskjellen? spør Johnsen, og tar fram den nyeste utgaven som han selv bruker hele dagen. - Trenger å øve, for du kan bli litt sliten i starten. Men etter hvert blir musklene som støtter ryggsøylen sterkere så du kan sitte på Back App hele dagen.

Johnsen mener at spesielt tre ting er viktig hvis du har en produktidé du har tro på. Det er patent, design og trademark. Beskyttelse av «barnet» ditt. Deretter kan du presentere det. Back App valgte først å lage 12 stoler. Deretter delte de ut disse til spesialister på rygg i Norge og i Sverige for å få deres faglige erfaringer og tilbakemeldinger. Alle var positive. Dermed var de i gang.

Investorer.

- Jeg har hele tiden sørget for å ha tilstrekkelig kapital gjennom flere aksjekapitalutvidelser og emisjoner. Du er avhengig av hele tiden å ha kapital til neste steg i prosessen. Det må du skaffe kapital før du tar det steget ellers er det for sent. Og du må ta høyde for negative økonomiske overraskelser, sier Johnsen.

Den første aksjeemisjon fikk han ingen med på til å begynne med, mens den siste ble fulltegnet i løpet av kort tid.

Saken fortsetter under annonsen

- Og det beste av alt, mener Johnsen, er at investorene er de samme som har vært med før samt noen nye. De fleste er bransjefolk som jobber med ergonomi og selger Back App-stoler.

- Det beviser vel at de har tro på både meg og produktet?

Den første emisjon var på 17 kroner aksjen, den siste, som bedriften gjør nå, er på 45 kroner.

Endelig overskudd.

I år blir det pluss i regnskapene for første gang. En alvorlig smell hindret overskudd i fjor. Selskapet solgte 900 stoler i 2006, men så viste det seg på våren i 2007 at en av underleverandørene hadde endret materialet i setet, noe som resulterte i at mange av stolsetene brakk. Det ga store ekstrakostnader.

- Etter det bestemte vi oss for at alt som skulle produseres til stolen skulle gjøres av de beste i bransjen - og slik har det blitt, sier Johnsen.

I dag selges stolen i flere land i Europa, men monteres i Sverige og Norge. I 2007 ble også selskapet Back App Europe AB stiftet for markedsføring og salg i Europa. Stoler som selges utenfor Norge produseres i utlandet.

Saken fortsetter under annonsen

- Det blir for dyrt å produsere her hjemme. Produksjonskostnadene i Norge er hele 30 prosent høyere.

Stolen er patentert i Japan, USA og 19 europeiske land i tillegg til Norge. I tillegg har firmaet beskyttet designet og varemerket i de samme markedene.

- Har du aldri tenkt på å gi opp?
-Jo. Særlig etter fadesen med stolsetet. Mange ting har vært vanskelig, men det tok kaka og mye av økonomien. Selskapet tapte rundt 700.000 kroner bare på dette, så det er klart at det slet skikkelig på. Men jeg er jo ikke typen som gir opp da. Da hadde jeg vel vært ryggpasient og kanskje uføretrygdet i tillegg.

Back App stolen er oppmuntrende å jobbe med og gir krefter, sier Johnsen. Han hevder at nesten 80 prosent av dem som har prøvesittet stolen sier at de får en positiv helseeffekt.

Siste emisjon og aksjeutvidelse høsten 2008 ga selskapet ytterligere 3,5 millioner ferske kroner inn i kassa. Det gir selskapet helt nødvendig handlefrihet til vekst og produktutvikling.

Full kontroll.

Uansett nye investorer, ønsker den aktive eieren å ha styringen og aksjemajoriteten. Etter siste aksjeutvidelse vil han fremdeles eie mer enn 60 prosent av selskapet.

- I og med at jeg faktisk har lagt inn vel tre millioner av egen lomme, i tillegg til all egeninnsats, ønsker jeg å ha full kontroll. Flere som kunne ønske å støtte meg har forlangt å ha aksjemajoriteten. Før jeg gir fra meg kontrollen, vil jeg heller selge hele greia, sier Johnsen.

Først i 2007 begynte han å ta ut egen lønn. Ferie er sjelden luksus, og bare lørdag har vært fast fridag.

- Det tar på i lengden og det er viktig å finne balansen. Jeg har tross alt en familie å ta vare på også.

Johnsen mener at det i en slik prosess er viktig å finne venner som vil det samme som en selv. De vil hjelpe deg når du trenger det, og hjelp trenger du en eller annen gang. Andre kan ta deg isteden.

- Det er mange råtne egg der ute som mer enn gjerne meler sin egen kake skjønner du, sier Freddy Johnsen.