De tenkte nytt
Terje Eidesmo satt på et fly sammen med en kollega da ideen kom om en helt annen måte å lete etter olje under havbunnen på. I stedet for tradisjonell seismikk ville de bruke elektromagnetisk energi.
Ideen viste seg å holde også i praksis, og i 2002 etablerte Eidesmo, Svein Ellingsrud og Ståle Emil Johansen EMGS i Trondheim. Selskapet bygget opp en verdensomspennende virksomhet og hadde en rask vekst over relativt få år, men har måttet nedskalere etter å ha falt i verdi - sammen med oljeprisen.
EMGS eies i dag 90 prosent av det amerikanske investeringsfondet Warburg Pincus, de resterende 10 prosentene eies av de ansatte.
Johan Ringdal arvet et par kalosjer etter sin bestefar, og ble så fascinert av de nerdete utenpåskoene at han begynte å bruke dem selv. Så reiste han til New York uten kalosjer, hvilket førte til at han ødela flere par pensko i det nordamerikanske sørpeværet. Da han kom hjem noen irriterende erfaringer rikere, var tanken om å gjenopplive kalosjen som norsk bruksgjenstand blitt født.
Nå lages de under merkenavnet Swims, i en design som blir lagt merke til. De fås i mange sprakende farger, og selges også vidt og bredt utenfor Norges grenser.
Thor Bjørklund var en snekker på Lillehammer som gikk rundt og irriterte seg over alle de klossete måtene folk skar ost på. Etter en tid med prøving og feiling lanserte han ostehøvelen i 1925.
Og det skapte kontrovers. Meierisjefene fikk søvnløse netter. De gikk så langt som til å lansere kampanjen «kast ostehøvelen» for å få folk til igjen å skjære tykkere skiver med kniv. Det hjalp lite. Ostehøvelen er i dag selvsagt i enhver norsk kjøkkenskuff, og regnes av de fleste som den mest kjente norske innovasjonen siden steinaldermannen fant opp pelsfrakken.
Dessverre meldte selskapet Bjørklund & Sønner oppbud i september.