Danker ut Think
Alternativet for miljøbevisste bilkjørere som skal lenger enn til nærmeste tettsted har vært ombygde biler med batterier fra Citroën, Peugeot, Fiat eller Renault. Og norske Think sliter med finansiering.
Nå kommer alternativene. I sommer lanserte Mitsubishi sin første elbil i Japan, etter planen skal den være på det norske markedet i 2011/2012. Men lenge før den tid, tidlig på året neste år, kommer telemarksselskapet Miljøbil Grenland med sin fireseters elbil, beregnet på langt mer enn kjøring til og fra butikken.
- Vi har utviklet en unik batteriteknologi som vil gjøre oss til den mest konkurransedyktige elbil -produsenten på markedet, sier adm. direktør Bjørn Nenseth i Miljøbil Grenland. 5000 elbiler skal snart ut på det norske markedet. Mens Think har hatt alt fokuset har telemarkingene jobbet seg opp i det stille. Nå er de så godt som klare med sin nye elbil; Tata Indika Vista EV.
Norsk/indisk
Utviklingen av den nye elbilen foregår i de gamle produksjonslokalene til næringsparken på Herøya i Porsgrunn, omdøpt til bygning 114, Herøya Industripark etter Hydros bortfall.
Adm.dir. Bjørn Nenseth i Miljøbil Grenland leder det som kan bli et indisk-norsk bileventyr. Selskapet hans hadde inntil for et drøyt år siden problemer med å få nok kapital til å utvikle sin særegne batteriteknologi videre, og måtte se seg om etter en samarbeidspartner. De fridde like godt til Tata, et av Indias aller største selskaper, med en omsetning på rundt 200 milliarder kroner.
Og de fikk napp. Tata Motors kjøpte aksjemajoriteten av selskapet og har i øyeblikket nær 72 prosent av aksjene, samt styrelederposten.
Hemmeligheten er batteriet
Når batteriene er klare for masseproduksjon skal Tata -elbilene bygges ved Tatas hypermoderne bilfabrikk i Puna i India uten motor og batteri før de skipes til Norge og Grenland. Her skal nordmennene bygge inn batteri og motor før elbilene er klare for markedet.
Den norske batterifabrikken skal bygges neste høst. Etter planen starter da umiddelbart produksjonen av batterier, med kapasitet på 5000 det første året. Fabrikken vil koste ca. 210 millioner kroner i investeringer. Den vil gi arbeidsplasser til i overkant av 100 personer. Selskapet har blant annet fått et lån på 60 millioner kroner fra Innovasjon Norge til fabrikken.