Da Ulstein-gruppen gikk crazy
Kreativitet førte bedriften til målet.
Visekonsernsjef i Ulsteinkonsernet, Tore Ulstein, sier at det var viktig å lage noe som var crazy og utenom det vanlige for å finne en vei ut av nedgangstidene på slutten av nittitallet.
Resultatet ble Ulstein X-bow®, en baugtype der baugen er vendt innover mot akteren, slik at båtens lengde vil være størst ved vannlinjen. I prinsippet vil en slik baug ha større oppdrift foran enn konvensjonelle skrog, ifølge Ulstein.
- Jeg tror ikke på kopiering. For å bli best måtte vi utvikle noe unikt, sier han.
Innovasjonskultur.
Ulstein-gruppen tok høyde for at Norge er et høykostland. Når det først koster mye å produsere, måtte innovasjonen og bedriftskulturen forbedres.
- Det er ikke nok med tilgang på kunnskapsressurser. Vi måtte bygge en innovasjonskultur i bedriften, sier han, og legger til at det er avgjørende at de som kan noe må få bruke denne kunnskapen. Ledere og eiere må ha troen på innovasjon for å lykkes.
Forskning vs. innovasjon.
Tore Ulstein sier at er det en vesentlig forskjell på forskning og innovasjon. Forskning er å bruke penger og talent for å skape eller generere kunnskap. Innovasjon, derimot, er å kombinere kunnskap, erfaring og infrastruktur, sier han.
For å bryte linjetenkningen i selskapet, startet Ulstein-gruppen egen designvirksomhet i 1999. Slik kunne bedriften ivareta begge de viktige funksjonene for nyskaping og utvikling.
Nye kreative krefter.
I 2002 bestemte Ulstein-gruppen seg for å knytte til seg nye og kreative fagmiljøer. De søkte nye løsninger og personer som tilnærmet seg problemer på en annen måte.
- Industridesignerne vi hentet inn utfordret oss til å stille spørsmål ved dagens situasjon. Det mest interessante med deres bakgrunn var at de ikke hadde bransjeerfaring eller kunnskap om skipsdesign, sier Tore Ulstein.
Dette skulle vise seg å være en fordel for det tradisjonelle skipsverftet.
Diskusjon.
Bedriften hadde først en stor diskusjon om den i det hele tatt skulle gå for prosjektet. Hensikten var å bygge en baug som ga mykere gange i sjøen, samt tryggere gange i vanskelig sjø.
- Vi hadde en løpende dialog med rederiet. Visjonen var å bygge noe som ingen andre enkeltstående hadde klart å gjennomføre. I 2006 ble denne visjonen realisert, sier Ulstein.
Funksjon.
Han forteller at mange var skeptiske til å gjøre så store forandringer. Det kreative arbeidet skulle ha en klar funksjon: mindre vann skulle samles i baugen og båten skulle gå lettere i sjøen.
- Selv om mange var skeptiske, fulgte alle nøye med da vi testet den første modellen i Nordsjøen. Svært mange rederier mente at dette var positivt, sier han. - Det science fiction-inspirerte designet på båtene innebar også en stor forandring visuelt.
Bredere sortiment.
I dag er 40 båter med X-bow ferdig produsert. 16 design- og utstyrspakker er solgt for bygging av skip i Spania og Kina. Visjonen har blitt til virkelighet. Men Tore Ulstein vil ikke stoppe der. Kreativiteten skal brukes til å ta bedriften videre.
- Vår utfordring nå er å ta dette arbeidet til neste nivå. X-bow må brukes til å utvikle et bredere sortiment innen shipping, sier han.
Han legger til at arbeidet med X-bow har gitt Ulstein-gruppen en enorm oppmerksomhet.
- Med dette får vi en mulighet til å satse på en langsiktig vekst, sier Ulstein.
Bedriften har dessuten finansiert et professorat på Høyskolen i Ålesund, for å opprettholde satsing på forskning og innovasjon i landsdelen.