Coop åpner hyllene for småbedrifter
- For oss vil det bety enormt dersom vi slipper inn i Coop-systemet. Gjør vi det, skal vi på sikt klare å levere øl og sjokolade til alle Mega-, Obs- og SmartClub-butikkene i landet, sier Espen Blåfjelldal, gründeren bak «Små Vesen bryggeri» i Bagn.
Midt i Bagn sentrum, i en gammel bankbygning, driver Espen Bjåfjelldal og kona Bente Lindahl Norges minste bryggeri. Det har de gjort i to år.
Inspirasjonen til navnet «Små Vesen» har de hentet fra gammel overtro og den tiden da folk trodde på det underjordiske. I Europa gikk øl for å være en himmelsk drikk. Man kom nærmere Gud ved å drikke den. Ingen kunne forklare hvorfor øl hadde en slik lykkelig virkning. Forklaringen var at det var de underjordiske og andre vesen som hadde en finger med i spillet.
Bente Lindahl driver i tillegg produksjon av Valdressjokolade i samme lokale.
De to gründerne og småskalaprodusentene har skaffet seg fotfeste med sine produkter i nærmiljøet - i egen kolonial og kafé og i butikker i området. Men nå er de klare for å erobre en større del av kongeriket.
Flaskehals
- Til nå har vi levert øl og sjokolade til lokale butikker her i Valdres og litt utenfor. Vi har begynt å se på muligheten for større distribusjon, sier Espen.
Nettopp distribusjon er den store flaskehalsen for småprodusentene over hele landet. Dagligvarekjedene vil og kan ikke ta imot en vare herfra og en vare derfra i tide og utide. Samtidig er nisjeprodusentene avhengige av at en eller flere dagligvarekjeder åpner dørene og rydder hylleplass dersom de skal få opp salget og volumet.
Da Coop tidligere i vår inviterte til lokalmatmønstring i regionen, var Espen og Bente på pletten med øl og sjokolade.
Talentspeiding
- Vi har vært på talentspeiding og jaktet på små matprodusenter i hele landet denne våren, sier informasjonsdirektør Bjørn Kløvstad i Coop. Han forteller at Coop skal satse stort på lokal mat i sine butikker framover.
- Vi ønsker å ta posisjonen som best på lokalmat i Norge, sier han.
Så langt har Coop arrangert lokalmatmønstringer i Tromsø, Trøndelag, Lillehammer, Stavanger og Bergen.
- Vi ønsker å løfte fram lokalprodusenter i våre butikker. For noen vil det være snakk butikker i regionen produsenten tilhører. Men vi håper å finne noen som kan blir større enn det, sier Kløvstad, og minner om at Gudbrandsdalsosten i sin tid var et unikt lokalprodukt.
- Vi er ute etter like genuine produkter, men helst med litt mer internasjonal smaksappell, sier Kløvstad.
Lokalmatuke
Første steg på veien til en hylleplass i Coops Obs, Mega eller SmartClub butikker var matmønstringene, forteller Kløvstad. De er gjennomført og nå jobbes det på spreng i Coop-systemet i fem regioner, for å systematisere, analysere og vurdere potensial for de produktene som har sluppet gjennom det første nåløyet. Espen Blåfjelldal og Bente Lindahl gikk videre med sine produkter etter audition på Lillehammer.
- Vi har levert til Coops kjøkken. I tillegg til å vurdere selve produktet, må de vurdere design og, ikke minst, emballasje i forhold til distribusjon. Det er mange faktorer som spiller inn. Nå bare venter vi, sier Espen Blåfjelldal.
Vente må han enda noen uker. Neste begivenhet i Coop-regi finner sted i midten av juni.
- Da er det eksamen, sier informasjonssjef Bjørn Kløvstad.
Titalls millioner
I en uke skal varene som Coop har veiet og funnet passe tunge promoteres i butikkene.
Det blir ulike varer og ulikt opplegg fra sted til sted. Kløvstad vil ikke røpe for mye av hvilke PR-stunt Coop kommer med i forbindelse med lokalmatuken. Men Coop sprøyter inn både kompetanse og penger til markedsføringen.
- Vi kommer til å bruke flere titalls millioner kroner på dette hvert år, i år og i årene framover, sier Kløvstad. Han forteller at de vil arrangere lokalmatuker i butikkene tre uker i året. Coop har allerede varer fra 300 småprodusenter i butikkene sine. Også de skal få større hjelp til å komme opp og fram. Kløvstad bedyrer at ingen av nykommerne detter ut av hyllene selv om ikke salget tar av, når lokalmatuken er over.
Espen Blåfjelldal er klar til å satse.
- De produktene kundene liker best, vil holde stand i hyllene. Lokalmatuken er bare en start, en ekstra drahjelp. Etterpå er det opp til oss å ha et bra produkt og levere sier han.