Brevskriveren

Publisert: 1. oktober 2009 kl 13.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.05

Etter tjue år som fast ansatt i reklameartikkelbransjen fikk May Lothe Sten en dag muligheten til å slutte, men likevel beholde kundene hun hadde bygget opp i sin portefølje.

Vi møter henne hjemme i leiligheten på Brobekk nordøst i Oslo der hun bor sammen med samboer og tenåringer. Her har hun hele virksomheten, administrasjon, salg og ekspedisjon.

- Nesten som Karl & Co?
- Karl & Co? Vi kan begge skryte av å ha internasjonale kunder, men der slutter likheten.

I sitt andre driftsår omsatte Stens bedrift A-PRO for nesten to millioner kroner fra kontoret i gangen på rundt tre kvadratmeter.

Hun valgte å etablere selskapet sitt som et aksjeselskap fordi et AS fremstår som mer seriøst i hennes bransje.

Brev til Kristin.

I januar 2008 satte May Lothe Sten seg ned og skrev et brev til Finansdepartementet om en del forbedringer hun mente burde gjøres for gründere og alle som driver en liten geskjeft.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi som driver en selvstendig bedrift tar et stort samfunnsansvar. Da bør vi bli stimulert, og ikke motarbeidet. Flere ganger har jeg følt det siste, sjelden det førstnevnte. Dokumentasjons- og rapporteringsveldet tar mye tid og tærer på motivasjonen selv om jeg har satt ut regnskapsføringen.

- Hva ble svaret?
- Et automatisk svar på at e-posten min var lest. Etter det var det vært tyst som i graven - og der ligger det vel også. Jeg må le selv om jeg egentlig burde gråte.

- Hva tok du opp?
- Mye. Og jeg klagde ikke bare, men kom med flere konkrete forslag til forbedringer. Og jeg spurte hvorfor man ikke kan få hjelp eller råd fra NAV til å starte egen bedrift uten først å måtte melde seg arbeidsløs og motta trygd i en periode. Og så nevnte jeg at jeg ikke kunne få støtte som kvinnebedrift bare fordi jeg er bosatt i Oslo. Det samme argumentet brukte også Innovasjon Norge til å avslå min henvendelse.

Tung forskuddsskatt.

- Dessuten tok jeg opp et forslag om at overskuddet i bedriften de første to til tre årene, istedenfor å skatte av overskuddet, heller kunne gå inn i egenkapitalen forutsatt at en ikke tok ut aksjeutbytte. Dette mener jeg ville ha styrket egenkapitalen og likviditeten for en liten bedrift i en krevende oppstartsfase.

- Et annet viktig punkt for nystartede bedrifter er forskuddsskatten. Det første året jeg drev hadde jeg et solid overskudd, noe som resulterte i en høy forskuddsskatt i 2008 - to år etter. I begynnelsen av 2008 var omsetningen lav, noe som ble en skikkelig belastning på selskapets likviditet, og som i verste fall kunne ha tatt livet av bedriften min. Det må da finnes en mer gunstig måte å bergene forskuddsskatten på enn å beregne den to år før angjeldende driftsår. Mye kan skje på to år - og, begge veier selvsagt.

Minstefradrag.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg synes også at det bør være et minstefradrag for små aksjeselskap. For eksempel kan det være tilsvarende aksjekapitalen og gjelde for de to til tre første etableringsårene, forutsatt at en ikke tar ut utbytte disse årene, eller for en bestemt periode, slik at en beholder overskuddet i bedriften og derav også styrker egenkapitalen.

Sten tar en pause i snakkingen.

- Nå høres jeg sikkert veldig kritisk ut, men jeg er også en positiv person som tror at ting vil løse seg uansett, og jeg stortrives med jobben selv om den er en livsstil. Driver du et enmannsfirma, er du på jobb 24 timer i døgnet, også når du har ferie. Du tar jo selvfølgelig imot en ordre på noen hundre tusen selv om du ligger på stranda i Syden - gjør du ikke?

Kjedelig lunsj.

Sten trives med å drive alene, farte rundt til kunder, sitte i telefonen og etablere mellommenneskelige relasjoner. Men lunsjen på kjøkkenet hjemme er litt kjedelig.

- På kontoret får jeg ikke plass til en halv brødskive en gang, gapskratter gründeren. Men en stor fordel har jeg. Når det er kaos på pendlerveiene, kulda river og snøen daler ned, så har jeg en varm og veldig kort vei til jobb. Og, personalproblemer har vi heller aldri hatt! Det må du få med.

Rådgiverrollen.

Saken fortsetter under annonsen

May Lothe Sten er også rådgiver for firmaer når de skal velge profileringsartikler.

Navnet på A-PRO fikk hun sammen med datteren som den gang var elev ved medie- og kommunikasjonslinjen ved Bjerke videregående. A er første bokstav i alfabetet og kommer alltid først. Pro kan være forkortelse for veldig mye kreativt, som for eksempel promotion og progressiv. Ellers er det samboeren Dag som er sparringpartner og styremedlem i A-PRO.

- Jeg er også stolt av at jeg ikke har hatt mer enn et par ubetydelige reklamasjoner i de tre årene jeg har drevet firmaet mitt.

Musikk.

Fritiden, i den grad hun har noen, går jo til familien og musikken. Hun og samboeren er musikere i samme korps og samme storband. May er en habil hornist og nå også saksofonist.

- Vi slår an tonen både privat og på jobb vi, avslutter May Lothe Sten.


Saken fortsetter under annonsen