Årets mest innovative

Publisert: 16. oktober 2009 kl 10.46
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.05

Bioteknologiselskapet fikk et overveiende flertall av stemmene, blant de seks bedriftene som var nominert til Forskningsrådets pris.

DiaGenic har funnet frem til en revolusjonerende diagnostiseringsmetode som gjør at det kun er nødvendig med én blodprøve for å påvise brystkreft, Alzheimer eller Parkinson, melder Forskningsrådet.

- Det er en viktig anerkjennelse å bli stemt fram av andre som vet hvor krevende det er å kommersialisere forskningsresultater, forteller Praveen Sharma i en pressemelding. Sammen med Anders Lönneberg startet han DiaGenic i 1998. Bedriften ligger på Helsfyr i Oslo.

Mer effektiv behandling

- Tidlig og korrekt diagnose gjør det mulig å behandle og planlegge mer effektivt. Korrekte diagnoser er avgjørende for at den farmasøytiske industrien skal kunne utvikle nye og mer effektive medisiner, sier markedssjef Dag Christiansen.

Midt på nittitallet studerte indiske Sharma ved Landbrukshøgskolen på Ås, nå Universitetet for miljø og biovitenskap. Sammen med veileder, svenske Anders Lönneborg, gjorde han interessante funn: Det var mulig å stille en diagnose for sykdom ett sted i et tre ved å ta prøver et annet sted i treet.

De to forskerne fikk ideen om at den samme biologiske kommunikasjonen også kunne brukes for å stille diagnoser hos mennesker. Gjennom å se på endret genaktivitet ett sted i kroppen, for eksempel i blodet, mente de å kunne kartlegge sykdom andre steder i kroppen.

Saken fortsetter under annonsen

Lönneborg og Sharma tok patent på teknologien i 1997 og etablerte DiaGenic i 1998. På tross av at gründerne hadde en unik idé, var veien fram til børsnotert selskap verken kort eller enkel.