All hjerter gleder seg

Publisert: 1. oktober 2009 kl 13.24
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.05

Rufsete bølger slår mot moloen, det blåser i en fløyte. Det er Bastøyferga som setter kurs ut havna mot Moss. Vi er i Horten.

Men ikke alt dreier seg om båttrafikk og sjø. I et tre etasjes hus i Moloveien 10 ute på moloen sitter et 15-talls kvinner og menn og produserer utstyr til sykehussektoren. Hver av dem lager rundt 25 spesialutviklede staver på en arbeidsuke, i løpet av et år sendes 6000 slike staver ut av bedriften. De skal til sykehus verden over.

- Visjonen vår er å være verdensledende innen ultralyd i forbindelse med hjerte- og karoperasjoner. Fordelene ved Horten er at det er mange dyktige folk å få tak i her innen elektronikk og annen ekspertise vi trenger. I tillegg er det viktige underleverandører i området her.

Det sier administrerende direktør Arne Grip i Medi-Stim. Selskapet har spesialisert seg på ultralydutstyr til avanserte hjerte- og karoperasjoner, som gjør at man enkelt kan se inn i hjerte og blodårer.

I 200.000 hjerter.

På verdensbasis foretas det mellom 700.000 og 800.000 hjerte- og karoperasjoner årlig. 200.000 av dem gjøres med utstyr utviklet av norske Medi-Stim. I Saudi-Arabia, så vel som i Japan og store deler av Europa, brukes deres utstyr når brystkorgen åpnes opp. De tynne plaststavene selskapet utvikler går inn i blodårer på noen få millimeter i diameter og bildelegger dem for kirurgen.

Mange forbinder ultralyd med utstyret som gjør det mulig å se fosterbevegelser i forbindelse med graviditet. Det finnes også en rekke selskaper som tilbyr ultralydutstyr, men det er svært få som har spesialisert seg på ultralyd for å bildelegge innsiden på de ørsmå blodårene ut fra hjertekamrene og hjertet.

Saken fortsetter under annonsen

Kirurgen er bøygen.

- Derfor er ikke konkurransen om oppdragene så hard. Bøygen er å få innpass hos kirurgene, sier Grip. Selskapet bruker mye tid på å markedsføre utstyr i forskjellige legefora, som kongresser eller andre møter der kirurgene møtes. Ifølge Grip er det enkelte kirurger som ser ultralyd som en slags kritikk og mistro til sin operasjon og sitt arbeid, men de aller fleste stedene blir ultralydsutstyret sett på som en kvalitetssikring.

- Noen sier «vi vet best», eller «dette kan vi». Vi må overbevise dem om at dette bare styrker arbeidet de gjør, sier Grip.

Det har de tydeligvis greid. Utstyret deres selges nå til kirurger i 59 forskjellige land som gjennomfører slike avanserte operasjoner. Det voldsomme gjennomslaget internasjonalt var også bakgrunnen for at Medi-Stim ASA nylig stakk av med Innovasjon Norges årlige internasjonaliseringspris.

Det har tatt tid og penger å komme dit de er i dag. Selskapet ble etablert så tidlig som i 1985. Arne Grip har vært med fra starten. Han og flere andre i sentrale stillinger kom da fra en annen hortenbedrift, Vingmed Ultrasound. Det etter hvert amerikanskeide selskapet produserer også utstyr til sykehussektoren, men var ikke inne i ultralydutstyr til hjerteregionen.

Nisjen Medi-Stim fant har vist seg å være svært utfordrende med hensyn til utviklingsmuligheter. Selskapet har hele tiden brukt mye penger på å utvikle ultralydsystemet, og i år er det satt av ti millioner kroner til forskning og utvikling. Det har også inngått et langsiktig samarbeid med NTNU i Trondheim om å utvikle nytt utstyr. Pr. i dag har de 60 forskjellige instrumenter å tilby legestanden.

Virksomheten teller nå 72 ansatte, og det er etter hvert opprettet tre heleide datterselskaper i tillegg til morselskapet. Mens utvikling og produksjon foregår i Horten, holder salgs- og markedsføringsavdelingen hus i Oslo.

Saken fortsetter under annonsen

De fire selskapene omsatte i fjor for 126 millioner kroner og oppnådde et driftsresultat på 28 millioner koner. Grip forklarer noe av det gode resultatet med at selskapet fungerer som sluttleverandør og at det dermed har kontroll over hele produksjonen.

Suksess i krisetider.

De har heller ingen planer om redusert omsetning i 2009, snarere tvert imot. Mens andre sparer og innskrenker, skal Medi-Stim ansette flere. De har sikret seg mer plass i huset de leier, og de har et nytt produkt på gang.

- Vi kan absolutt ikke klage. Vi eksporterer nesten alt, når kronen blir svakere mot internasjonale valutaer er det derfor bare en fordel for oss. Da blir det enda lettere å få solgt produktene, sier Grip.

I tillegg er markedet de opererer i ikke spesielt konjunkturutsatt. Hjerte- og karsykdommer øker stadig, og ifølge Grip er det ingen merkbare innsparinger i sykehussektoren på gang.

- Men det er jo hele tiden snakk om innsparinger og reduksjoner, blant annet i helsevesenet og på sykehusene?

- Ja, men har du noensinne ikke hørt om det? spør han, og legger til at sykehusbudsjettene i Norge aldri har vært så store som de er for 2009.

Saken fortsetter under annonsen

Mer på gang.

Medi-Stim skal lansere nye produkter på markedet i år som de tror vil øke salget ytterligere. I tillegg planlegger de et fremstøt i USA som skal sikre dem større markedsandeler i det amerikanske markedet. Selv om finanskrisen er dyp der, er det ifølge Grip et stort potensial for tjenestene deres. Mens det for eksempel knapt foretas avanserte hjerteoperasjoner i Afrika, brukes det store summer ved amerikanske sykehus.

- Rundt 60 prosent av verdien på vårt marked er i USA, og der er vi på sterk fremvekst, sier Grip. Selskapet er i ferd med å bygge opp en egen salgsavdeling der på 15 personer. De skal markedsføre de norske produktene, og har ifølge sjefen allerede fått positiv respons.

På oppkjøpsraid.

I løpet av kort tid har Medi-Stim kjøpt opp to andre norske selskaper innen legemiddelindustrien. Askerselskapet Meditron som lager avanserte stetoskop ligger nå under Medi-Stims eie. Det samme gjør et osloselskap som distribuerer legemiddelutstyr.

- Men vi er fortsatt på oppkjøpsjakt. Nå er det dessuten mulig å få selskaper på billigsalg, dette er et gunstig tidspunkt, sier Grip.


Saken fortsetter under annonsen