Ingen ny jappetid

Publisert: 30. august 2004 kl 14.20
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

- En viktig forskjell er at renteutgiftene den gang tok 10-11 prosent av husholdningenes inntekter, mot under fire prosent i dag, sier Dørum til dnb.no.

- Selv med en normal boliglånsrente rundt seks prosent, vil rentebelastningen fortsatt være klart lavere enn den var da. På slutten av 1980-tallet var dessuten spareraten negativ. Nå er den positiv, og det har den vært helt siden begynnelsen av 1990-tallet, fortsetter han.

Dørum tror Norge vil ha et rentenivå lavere enn normalrenten (cirka fem prosent i pengemarkedet og seks prosent på boliglån) i hvert fall de neste to til tre årene. Han venter at Norges Bank vil komme til å heve styringsrenten mot slutten av første kvartal neste år og at den vil bli holdt uforandret frem til da.

Sjeføkonomen tror vi aldri vil få noen reprise av 1980-tallet. Han tror det i så fall må komme som følge av et globalt tilbakeslag som fører til en sterk økning i ledigheten i Norge og igjen fall i boligprisene.

- Men til forskjell fra 1980-tallet vil renten i en slik situasjon bli satt ned. Fall i boligprisene rammer dessuten i første rekke dem som skal selge seg ut av markedet. Det vil ha mindre betydning for dem som ikke skal selge eller som selger fordi de skal kjøpe ny bolig, sier han.

Saken fortsetter under annonsen