Ingen boom??

Publisert: 23. juli 2002 kl 16.05
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Var ikke 90-tallet den gylne oppgangsperioden de fleste av oss tror? En rekke forfattere stiller nå ikke bare dette spørsmålet, men de mener tvert imot at 90-tallet var en periode med svak vekst.

I Business Week omtales påstander i denne retningen fra økonomen James W. Paulsen. Hans tese er at 90-tallet i USA ikke var preget av en forbrukerboom, men tvert imot kjennetegnes av svak etterspørsel fra husholdninger, bedriftene og offentlig sektor.

Hvorfor blomstret så næringslivet på 90-tallet? Jo, fordi bedriftslederne kuttet kostnader som aldri før - og derfor bedret bunnlinja direkte.

Hans tese er rett og slett at 90-tallets mirakler som lav inflasjon, økt produktivitet, større overskudd, høyere aksjekurser skyldes svak vekst i USA og i den globale etterspørselen.

Kanskje mest overraskende likevel er Paulsens påvisning av svak «topplinjevekst». Salgsinntektene økte ikke spesielt sterkt. Mens 70-tallet kunne vise til en årlig salgsvekst på ti prosent, som sank til åtte prosent på 80-tallet, endte det årlige snittallet på 5,5 prosent det siste tiåret.

Dette er det laveste siden 2. verdenskrigen, og Paulsen kaller det like godt «Etterspørselens Død». Årsakene kan være svakere befolkningsvekst og mindre vekstimpulser fra offentlig sektor.

Stemmer Paulsens tese, blir konklusjonen: Den store faren i verdensøkonomien er ikke hyperinflasjon, men økonomiske nedgangstider. Og da kan kanskje sentralbanksjef Alan Greenspan (bildet) slappe av.

Saken fortsetter under annonsen