Høysesong for fakturahaier

Publisert: 31. mars 2004 kl 15.33
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Antall anmeldelser har ifølge Egil Wermskog i finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt riktignok sunket det siste året, men lite tyder på at fakturahaiene har trappet ned.

- Det er ikke alle bedrifter som anmelder forholdet, så mørketallene er trolig store. Og selv om mange har fått bedre rutiner, er det nok fremdeles en god del som betaler for varer de ikke har bestilt, sier Wermskog.

NHO gikk nylig ut og advarte mot svenske fakturahaier, som nå retter seg mot Norge.

- Vi ser at det nå har kommet en del utenlandske aktører på banen, opplyser Rasmus Falck i NHO.

Han har inntrykk av at fakturahaiene har gjort en del fremstøt den siste tiden, og at aktiviteten har tatt seg litt opp.

- Påtrykket øker gjerne i forbindelse med høytider og ferier. Da er det færre på arbeid, og bedriftene har ikke like mange ressurser til å følge opp ukjente regninger. Dermed får fakturahaiene lettere gjennomslag, sier Falck.

Han sier det er viktig at bedriftene ikke gir etter for falske krav.

Saken fortsetter under annonsen

- Du må ikke finne på å betale! Det dreier seg kanskje bare om et mindre beløp, men husk at folkene bak driver inn store penger på denne måten. Hvis 1.000 bedrifter hver betaler 3.000 kroner blir det tross alt en god sum.

NHO anbefaler følgende fremgangsmåte til firmaer som har blitt urettmessig fakturert:

  • Avvis regningen. Send fakturaen i retur. Skriv at du ikke har bestilt, at du ikke har til hensikt å betale og eventuelt at du har oversendt saken til NHO eller politiet.
  • Unngå ytterligere kontakt med avsender. Telefonsamtaler fører sjelden frem. Fakturasvindlerne kan være både frekke og utspekulerte.

  • Ikke la deg presse