Hokus Pokus i Scjøtt’ens budsjett?

Publisert: 25. juli 2002 kl 10.54
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Så valgte altså Stoltenberg-regjeringen å legge frem et nytt nasjonalbudsjett for inneværende år uten valgflesk (om vi ser bort fra et par hundrelapper til barnefamiliene fordi den endelig har oppdaget at barnehageplass er dyrt i Norge - og at verftene får en milliard - LO-tillegg??). Dette er naturligvis på grensen til å være pinlig når statens OVERSKUDD økes med et pennestrøk til 233 milliarder fra 163 milliarder. Det positive (?) er at regjeringen - eller er det Finansdepartementet - skjønner hvor dårlig dette ser ut når den faktiske bruken av oljepenger reduseres til drøye fem milliarder. Bare 5 milliarder altså (totalt skal staten hente inn 728 milliarder kroner i år, ifølge revidert budsjett).

Når dette skjer i en situasjon der den økonomiske handlefriheten øker pga. lavere vekst ute og hjemme (blant annet fordi veksten i privat forbruk reduseres fra 2,4 til 1,6 prosent), må man lage litt forvirring. I alle fall tror vi det er en av hensiktene med å innføre et nytt begrep for bruk av oljepenger. Trekk pusten og prøv å forstå: Den strukturelle, oljekorrigerte budsjettbalansen.

Litt usikker? Her er konklusjonen om hva det nye begrepet forteller, slik det fremkommer i budsjettet: «Den olje-, rente- og aktivitetskorrigerte budsjettindikatoren viser endringen i det strukturelle, oljekorrigerte budsjettoverskuddet, jf. nederste linje i tabell 3,7».

Spørsmålet er vel om dette er ren Hokus Pokus eller om det er et sedvanlig forsøk på å lyve ved hjelp av statistikk. Vi overlater svaret til deg.

Effekten er dog klar: Vips så har bruken av oljepengene økt fra fem til 20 milliarder kroner.

Saken fortsetter under annonsen