Helseforetakene bruker milliarder på konsulenter

Publisert: 5. november 2012 kl 09.00
Oppdatert: 5. november 2012 kl 08.47

På tre år har konsulentselskaper håvet inn 2,6 milliarder kroner fra de fire statlige helseforetakene som driver nesten alle landets sykehus. Beløpet utgjør nesten 1 prosent av helseforetakenes totale utgifter. Størst bruk av konsulenter er det i Helse sør-øst, skriver Vårt Land.

Senterpartiet mener det nå har gått for langt. Det er for lett å ty til konsulenter. Flere offentlige ansatte er en bedre løsning, mener partiets stortingsrepresentant Kjersti Toppe, nestleder i Stortingets helsekomité.

– Jeg nekter å tro at det ikke er bedre å ansette disse folkene selv, med mindre det skal utføres helt spesielle oppgaver. Det er stort sett billigere å ansette enn å bruke konsulenter, sier hun.

Også Høyre misliker konsulentbruken.

– Slik situasjonen er nå er det helt klart for stor bruk av konsulenttjenester i helseforetakene. Dette har bare utviklet seg i én retning: Oppover, med et lite unntak i fjor, sier helsekomiteens leder Bent Høie (H).

Sosialistisk Venstrepartis tidligere helsetalsmann Geir-Kjetil Hansen forsvarer imidlertid konsulentbruken. Heller ikke Sykepleierforbundet mener utgiftene til konsulenter er høye, men forbundet konkluderer med at det er for mange konsulenter i helsevesenet.

Konsulentselskapet Deloitte har rundt 100 konsulenter innen helsesektoren. Selskapets pressetalsmann Frode Vik Jensen vil ikke kommentere saken. Konsulentselskapet PwC har fra tirsdag til fredag i forrige uke ikke hatt en eneste person tilgjengelig som kunne kommentere saken. Men det kan konkurrenten KPMG. Lisbeth Normann, leder av KPMGs helse- og omsorgssektor, forteller at konsulenter tilfører helsesektoren merverdi, som økt kunnskap, og hun mener tilbakemeldingene fra helsesektoren er positive. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen