Hegnars troverdighet

Publisert: 23. juli 2002 kl 16.40
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Goodwillavskrivninger er blitt høyeste mote og analytikere, investorer, revisorer og skattemyndighetenes hodepine. De er kjekke å ha for å unngå skatt, og skjønnmaler enhver selskapsbalanse. Bak navnet skjuler det seg ikke- resultatførte oververdier, slikt som merkevarenavn, kompetanse, forskning, patenter osv.

Ikke uventet har vår oppegående konkurrent, Trygve Hegnar, skjønt dette. Derfor har han solgt sine blader og Finansavisen fra Periscopus til Hegnar Media, altså fra ett av sine selskaper til et annet. Pga. lave bokførte verdier i utgangspunktet har goodwillen blitt på hele 290 millioner kroner:

«Trygve Hegnar utnytter skattereglene slik at salgssummen kommer som inntekt i Periscopus i akkurat samme takt som goodwillen avskrives hos kjøperen - Hegnar Media», skriver Aftenpostens reporter.

Dette er jo et skoleeksempel i kunsten ikke å betale skatt, og det mener Puls-redaksjonen Hegnar gjerne må utnytte, uten at vi tror hans troverdighet blir så altfor skadelidende. Den undermineres av hans egne folk. Han bør følge med hvordan hans egne publikasjoner rapporterer om hans konkurrenter.

For der goodwill ganske riktig blir tatt hensyn til når Hegnar Media presenteres med 2000-regnskapet, er det noe annet med omtalene av konkurrentene. Mens det heter «Hegnar Media tjente 54 mill.» (til tross for en bunnlinje på minus 14,2 millioner), glemmes (?) det at slikt eksisterer når ØRs resultater omtales. Årsaken må vel være at man klarer å trylle frem et underskudd på denne måten??

Men dette er vel småplukk for en mediebaron som kommenterer utviklingen i SAS og Braathens i NRK TV samtidig som han vurderer å gi bud på sistnevnte selskap?

Saken fortsetter under annonsen