Verdens yngste leder?
For å kunne drive en lovlig bedrift, har Børresen registrert sitt selskap som elevbedrift, i regi av Ungt Entreprenørskap. Nå registrerer han et DA.
- Elevbedriftskonseptet er egentlig ment som en læringsmetode i grunnskolen der man etablerer en bedrift og avvikler samme år. Vi tok imidlertid kontakt med Ungt Entreprenørskap selv, for å kunne drive lovlig. Bedriften har blitt drevet utenom skolen, og vi har aldri jobbet med bladet på skolebenken, sier Vetle.
Båtens Verden ble registrert elevbedrift våren 2006. Børresen og hans kollegaer, 16-åringene Marius Magnussen og Mathias Pedersen, har vært i møte med en bedriftsrådgiver, og har fått smaken på gründerlivet. Likevel er Børresen innforstått med at konkurransen blir tøffere.
- Det blir nå strengere regler for vår virksomhet. Moms må legges på våre produkter, skatter må betales og det stilles ikke minst tøffere krav til drift og regnskap. På den andre siden er det meget interessant for tre 16-åringer å få denne erfaringen. Dette vil åpne flere dører for oss. Blant annet venter Interpress (distribusjonskanal for blader, red.anm.) på dette, slik at vi får skikkelig løssalgsdistribusjon på bladet, sier han.
- Det koster
Bladets inntekter kommer fra 500 abonnenter, løssalg og annonsører. Opplaget er på 1500 eksemplarer. Men det krever hardt arbeid å få dette til.
- Det koster å gi ut et 76-siders blad. Utgiftene er selvklart trykk og porto. Vi har nesten 100 annonsekunder. Disse må følges opp før hvert nummer, sier Vetle. Kundene har bedriften skaffet seg, blant annet på Sjøen for alle og Båter i sjøen-messen, begge messer i Oslo-området.
Kjent i bransjen
Ifølge Børresen har Båtens Verden blitt et kjent magasin i bransjen. De tre ungdommene i redaksjonen har bygget opp bladet fra å være et lite gratisblad til å bli et 76-siders glanset magasin.
- Vårt første nummer ble trykket på en enkel laserskriver i 50 eksemplarer, og ble utgitt gratis. Dagens utgave har samme kvalitet som de andre veletablerte bladene på markedet. Vi satser på en bred stoffmiks, basert på både motor- og seilbåtrelaterte artikler, sier Børresen.
Bedriften gjør alt selv, bortsett fra trykking.
- Det er spesielt morsomt å høre at noen mener vi er Norges beste båtblad, smiler Vetle Børresen.
Lederansvar
Han forteller at han også tidligere har vært leder og startet andre prosjekter og klubber. Her fikk han smaken på ledergjerningen.
- Jeg hadde aldri trodd at bladet ville bli så stort som det faktisk har blitt. Det er klart at det blir mye jobbing og slit. Men alt i alt har rollen som leder i denne bedriften gjort meg bevisst på at jeg ønsker å bli leder når jeg skal ut i arbeidslivet. Det å kunne ta beslutninger og følge en bedrift så nært er veldig morsomt. Å få til noe gjennom hardt arbeid er noe jeg setter stor pris på, selv om også vi opplever nedturer, sier han.