138388896_trond.jpg
Advokat Trond Olsen i Skattebetalerforeningen.

Tjen penger - innen mandag

Publisert: 10. oktober 2008 kl 15.19
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.56

Regjeringen endrer reglene for generasjonsskifte "med rabatt". Regelendringen blir trolig vedtatt mandag. Det betyr at fortsatt helgen på deg til å gjennomføre et lønnsomt generasjonsskifte.
Ifølge Skattebetalerforeningen kan du som bedriftseier spare millionebeløp ved å handle hurtig.

Slik gjør du for å spare arveavgift:

- Du må sørge for at gaven er gitt før de nye reglene gjøres gjeldende. Det er derfor viktig at nye eiere blir registrert i samsvar med kravene i aksjeloven og selskapsloven. Selv om det formelle ikke er på plass, vil både et gavebrev og en rekommandert gavemelding til skattekontoret kunne bekrefte at barna virkelig har fått aksjene og andelene før regelendringen er på plass, sier advokat Trond Olsen i Skattebetalerforeningen.
Gavebrevet må inneholde navn på giver og gavemottaker. Dere må ha med antall aksjer som overføres, og verdien av disse aksjene, samt firmanavn og organisasjonsnummer. I tillegg må det opplyses om at overføringen skjer med virkning fra dags dato og eventuelt noe om andre betingelser.
- Både giver og gavemottaker må skrive under på de vilkår som fremgår av gavebrevet, fastslår Olsen.
Gavemeldingen, skjema RF-1616, og tilleggsskjema for aksjer, skjema RF-1624, må fylles ut på vanlig måte.

Mye å spare

Ifølge de nye reglene vil den såkalte aksjerabatten ved generasjonsskifte reduseres fra 70 til 40 prosent, og det innføres rabattak på 10 millioner kroner knyttet til ikke-børsnoterte aksjer og andeler for den enkelte mottaker.
Ifølge beregninger fra Skattebetalerforeningen kan bedrifter spare millionebeløp på å gjennomføre generasjonsskiftet i løpet av helgen.

Men tenk deg om!

Olsen advarer imidlertid mot å ta forhastede beslutninger om generasjonsskifte, selv om det kan være store penger på å benytte seg av dagens gunstige regler - som altså trolig forsvinner i neste uke.
- Ved ethvert generasjonsskifte må det foretas en konkret vurdering for om det er fordelaktig å gjøre skiftet nå eller vente til neste år, når det blir en økning i fribeløpet og satsene for arveavgiften reduseres, sier Olsen.

Saken fortsetter under annonsen