Slutter, og blir gründere
Det skriver Mandagmorgen. Mange gründere har gjerne en fortid som medarbeidere i ressurssterke bedrifter. Ofte er også forretningsideen unnfanget i bedriften de var ansatt i. De har bare ikke fått anledning til å utvikle den der.
En studie av norske gründere, gjennomført av professor Hans K. Hvide ved Norges Handelshøyskole og University of Aberdeen, viser at solide bedrifter ikke ser potensialet i sine medarbeidere før de tar med seg seg ideene, bryter ut og blir gründere. Dette fenomenet ser vi i dag i ulike bransjer, og mange av disse gründerne får suksess.
Hans K. Hvide har i "The Quality of Entreprenurs", som er en kvalitetsanalyse av norske gründere, sett på forholdene mellom gründerne og veletablerte firmaer. Ifølge Mandagmorgen mener Hvide at store firmaer nærmest dytter utålmodige og ambisiøse medarbeidere ut i en gründertilværelse, fordi de ikke klarer å identifisere de smarteste av dem. Det finnes ikke gode systemer som premierer innovasjon i ege bedrift, og i store bedrifter virker det, ifølge Hvide, som om det er svært vanskelig å forhindre at bedriftene ufrivillig skaper et stort antall gründere.
I studien konkluderer Hvide med at humankapitalen er gründernes viktigste egenkapital.