Skip ohoi
Man får på følelsen at bølgene skvulper på hotellet Royal Christiania: Pirater firer seg ned fra taket i tynne tau, lettkledde matroser danser på et stillas og kvinner på skyhøye hæler klamper over en brygge som slynger seg gjennom atriet. Utlendingene som har sjekket inn, tar glassheisen opp til sine respektive rom med nesen trykket mot ruten. Storøyde ser de på den maritime moroa, til lyden av syngende Stryn-dialekt. Det er nemlig på Stryn at Moods of Norway holder hus, og når gründerne drar til Oslo for å holde det som må være Norges mest påkostete moteshow gjennom tidene, strømmer bygdefolket til. Alle vil være med.
- Vi har fått hjelp av venner og familie helt fra starten. Det er helt utrolig, sier Simen Staalnacke, mens han strener frem med mobiltelefonen nær øret. Det kimer hele tiden. Nær 2000 mennesker står allerede på gjestelisten, flere vil sikre seg en plass; visningen til Moods of Norway regnes som høydepunktet på Oslo Fashion Week. Æresgjesten er Henny Staalnacke, Simens mor. Og nå står hun foran sin sønn, med armene spent ut som ørnevinger. Simen kaster seg inn i morens favn. Han kan takke henne for mye, ikke bare for livet selv, men for at han kom i gang som designer.
- Mamma har lang erfaring med å lage brudekjoler og selskapsklær, og hadde gode kontakter innen produksjon, sier Simen, og avslører at han og kompanjong Peder Børresen godt kunne ha startet i en annen bransje enn mote. Den opprinnelige ideen var å fortelle historier fra Norge gjennom produkter - klær var bare en mulighet.
- Simen skrev en mail til meg fra Hawaii. Der luftet han tanken om å lage en kolleksjon. Jeg støttet han helhjertet. Nei er ikke et ord vi bruker ofte på Stryn, sier Henny.
Nachspiel-idé
Hawaii står sentralt i tilblivelsen av Moods of Norway. Simen og Peder traff hverandre på NMH i 1997, men eventyrlysten drev dem til eksotiske strøk. Peder valgte Australia, og Simen Hawaii. Men de holdt kontakten.
- Peder besøkte meg flere ganger, og Moods of Norway kan best beskrives som en god nachspielidé, sier Simen, og legger ut om hvordan sjø og strand har inspirert varemerket. Surfing, cocktails og late dager har inspirert de ulike «moods», som kolleksjonene er delt inn i. «Street» er preget av brettsport, «cocktail» av fargene på en Hawaii-fest, mens «casual» passer godt i hengekøya. Utover det har hver kolleksjon sitt eget tema.
- Vårens kolleksjon heter Sailor's collection, sier Peder, som kommer til i samme øyeblikk, treffende kledd i en blå matrosjakke. Han er fra Son, og skulle i teorien vært flasket opp i denne type klær.
- Jeg var naboen til OL-vinner Siren Sundby, så det maritime miljøet var det ingenting å si på, men jeg kullseilte på første forsøk og ga meg, smiler han, og legger til:
- Men jeg holder meg ikke helt unna havet. Vi har jo den rosa fiskeskuta.
Simen og Peder har i to år på rad turnert festivaler langs den norske strandlinjen. De vekker oppsikt, for å si det mildt.
- En fiskeskute er bare en fiskeskute, men med rosa maling blir den en opplevelse. Det samme gjelder en dress. Vi har alltid laget mye rosa til menn, men lite til kvinner. Det er omvendt av hva andre gjør, forklarer Peder.
- Det gjelder å gjøre noe unikt, supplerer Simen.
Gammelt ektepar
Simen og Peder snakker svært samstemt. Den ene kan begynne en setning som den andre avslutter.
- Vi er som et gammelt ektepar, sier Simen, og forteller at de sjelden skiller lag. Men begge nekter for at de blir lei av den andre.
- Kanskje fordi vi er så like? Bilder fra barndomsrommene viser at vi hadde de samme plakatene på veggene, og begge likte dressjakker med Kina-krager på midten av 90-tallet, sier Peder, og lar blikket gli opp på scenen som er konstruert som et slags skip. Unge menn utfører luftige piruetter i en velregissert dans, som får musklene til å strutte. Dragartisten Terje Schrøder følger med. I kveld skal han opptre til sangen Loveboat, i ført en hvit paljettkjole. Det er unektelig noe homoerotisk over det hele, i tråd med hva man forestiller seg om menn som er designere. Men både Simen og Peder foretrekker kvinner. Hvordan passer de inn i dette miljøet?
- Vi passer meget godt inn, erklærer Simen.
- Det er utrolig moro, sier Peder.
- Vi ser oss selv som et rock´n´roll band, begynner Simen, før Peder tar over.
- Alle spiller det instrumentet de kan best.
Designer livsstil
Kvelden på Royal Christiania er delt opp i to. Mobilgiganten Sony Ericsson sponser moteshowet til Moods of Norway, og bruker anledningen til å lansere sin nye «designtelefon». Markedssjef i Sony Ericsson, Anniken Amdam, kommer i god tid for å finne en Moods-jakke som står i stil til mobilen sin.
- 50 prosent av ungdom mellom 18 og 24 år mener at utseendet på mobiltelefonen er svært viktig, så vi satser stadig hardere på design, sier hun, og prøver en skotskrutet jakke.
- Moods-gutta er de hotteste designere i Norge om dagen, så jeg er glad for at de vil samarbeide med oss. Faktisk regner jeg dette bare som starten; jeg utelukker ikke at de skal designe en telefon for oss.
Simen og Peder, derimot, er tause om sine fremtidsplaner. De er hemmelige, men gutta lar det skinne gjennom at det er «tilbehør» som står for tur. Man kan allerede kjøpe briller fra Moods of Norway.
- Målet er å bli et internasjonalt livstilsbrand med hovedkontor på Stryn, sier Simen.
Vent på tur
Når klokken nærmer seg åtte på kvelden, strømmer trendfolket til Royal Christiania. De har tatt på seg sin fineste stas, av den skrikende sorten. Alle vet at feiginger ikke blir lagt merke til, så mange menn stiller i rosa, turkise og hvite dresser, selvsagt med Moods-merket i nakken. Små historier følger med plaggene. Det kan være så enkelt som mormors vaffeloppskrift, i tilfelle man blir sulten på etterfest, eller en sjekkelinje man kan fremføre uten ord, som mynten påskrevet «du er verdens søteste jente». Simen og Peder blir dratt hit og dit. Mange vil gi dem et kompliment, foreslå en form for samarbeid eller intervjue dem.
- Vi må si nei til mange forslag; det er farlig for oss å vokse fort, for organisasjonen vår er liten, sier Simen, før noen trekker ham med seg.