Skatteparadis på Seychellene bekymrer Skattekrim
- Jeg ser med uro på fremveksten av NUF-ene. Vi ser dette som en underminering av aksjeselskapsinstituttet. Spesielt i måten dette begrenser innehaverens ansvar for kreditorene, sier leder Jan Erik Kristiansen ved Skattekrim i Skatt Øst til Finansavisen.
Norske bedrifter kan gjennom EØS-regelverket registrere seg som datterselskap til en utenlandsk bedrift. Det kalles et norskregistrert utenlandsk foretak (NUF). Slike selskap kan lettere unngå revisjonsplikt, de kan slippe oppstartskapital og ikke minst kan de lettere slippe unna sinte kreditorer, ifølge Skattekrim.
Selskapene rangerer høyt på Skattekrims lister over selskaper som ikke leverer selvangivelsen. Hvert tredje NUF-selskap glemmer den, ifølge Skattekrim. De anbefaler bedrifter og personer til å være forsiktige i handel med NUF-selskaper.
- Ved en konkurs er det små muligheter for å inndrive krav. Mange banker vil for eksempel ikke gi lån til slike selskaper, sier Kristiansen.
Til tross for norske myndigheters bekymringer er det en kraftig økning i NUF-selskaper. Mange utenlandske firmaer spesialiserer seg på å legge til rette for norske gründere. Flest finnes det i Storbritannia og Sverige, men i det siste har nordmennene trukket sør til ferieparadiset Seychellene.
- Snart er det vanligere med en mor på Seychellene enn et søskenbarn på Gjøvik, sier markeds- og informasjonssjef Kjell-Ola Kleiven i Dun & Bradstreet til Finansavisen. (©NTB)