Råtass
Mens konkurrenter brukte millioner på reklame, satset Vollvik på redaksjonell omtale i mediene.
Det hele startet med en krokodille og akvariet i Bergen. Politiet hadde pågrepet en ulovlig import nilkrokodille, og sto overfor tre alternativer: avliving, overføring til Dyreparken i Kristiansand eller til akvariet i Bergen.
Chess sponset krokodillens hjem i Bergen, og fikk mye medieomtale. Deretter gikk det slag i slag med PR-stunt. Forfatterne av boken "Idar Vollvik om PR" beskriver hvordan konsernsjefen i Chess rev seg i håret da Vollvik planla å kjøpe luksusdoningen Koenigsegg CCR, verdens raskeste serieproduserte bil.
Fryktet økonomisk selvmord
Konsernsjef Johnsen mente at PR-stuntet ville være jevngodt med selvmord for Chess. Mannen som eide billigselskapet Chess, folkets mobilselskap, skulle nå markere seg med en penisforlenger som oste av egoisme, materialisme, overklasse og nedbryting av ozonlaget. Konsernsjefen var sikker på at det ville utløse negative holdninger til Chess, men Vollvik tok som kjent sjansen.
Stuntet bidro sterkt til at Chess ble milliardbutikk.
Vollvik var stadig i disputt med ledergruppen sin om medieutspillene, ifølge boken.
- Typisk Idar å utfordre etablerte sannheter. Hvis han får beskjed om at han ikke må gjøre ting, så gjør han nettopp det. Det ligger i naturen hans, sier Trond Albert Skjelbred, som har skrevet boken sammen med Trond Blindheim. Skjelbred var Vollviks PR-rådgiver i Chess-tiden.
Han mener at Idar Vollvik har blitt klokere og flinkere til å trekke veksler på erfaringene sine. Men han er en gambler av natur.
Skjelbred sier at det først var etter innkjøpet av luksusbilen at Vollvik og Chess ble kjent i Norge.
- Vollviks kjøp av bilen hadde et element av gambling i seg, selv om han ikke følte det slik selv. Vi visste vi at en del mennesker ville bli provosert. Spørsmålet var om en slik bil også ville utløse negative holdninger til Chess, sier han.
Magefølelse
Skjelbred sier at Vollviks beslutning om å kjøpe bilen var basert på hans egen magefølelse. Folk er ikke interessert i reklame for tellerskritt og summetoner. Flotte biler vil de derimot se, tenkte Vollvik, ifølge Skjelbred.
I boken "Idar Vollvik om PR" uttaler Vollvik at han så oppsiden ved den kultstatusen bilkjøpet kunne gi. Skjelbred forteller at han som PR-rådgiver gjorde en rekke vurderinger av om dette kjøpet kunne gjøre Vollvik uspiselig for folket.
- Tele2 brukte 100 millioner kroner på markedsføring i 2004. Chess brukte fem millioner. Gitt at pengene ble brukt til å få ut budskapet om at selskapene tilbyr billige tellerskritt, og at de begge har klart dette, har Idar Vollvik 95 millioner kroner å kjøpe biler og båter for, sier Trond Blindheim, som er rektor ved Oslo Markedshøyskole.