138369021_proxd.jpg

Petter Smart i katastrofer

Publisert: 7. september 2009 kl 11.35
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.56

- Se her. Det veier bare 15 gram, men har alle egenskapene til et helikopter. Samtidig kan det overføre bilder til en kontrollstasjon via bitte små sensorer.

Vi er på Hvalstad i Asker, rett under Skaugumsåsen og med kronprinsfamiliens bolig i umiddelbar nærhet. Daglig leder og hoved­aksjonær Petter «Smart» Muren har så vidt sagt morn før han setter i gang med fremvisning av noe som ikke er så mye større enn en forvokst veps. Det mangler bare et «bzzzzz».

For knappe to år siden etablerte Muren Prox Dynamics, med mål å skape verdensledende teknologi innenfor det som på fagspråket kalles UAV, unmanned air vehicle. Innenfor veggene til et rødt murhus bygger han opp et selskap som for øyeblikket teller fem ansatte, men som bare i løpet av det nærmeste halvåret skal sysselsette dobbelt så mange.

I mørket

Parallelt med utvikling av den første prototypen planlegges neste generasjon helikopter. Der er målet å skape et fartøy som kan ta seg fram i stummende mørke via en radar og sende bilder uten at det selv trenger noe lys. Også her med en rekkevidde på opptil 1000 meter.

- Noe sånt finnes ikke i verden i dag. Tenk deg hvis du skal inn i fiendens leir og har en slik mulighet. Dette dreier seg om en unik teknologi, som vil gjøre oss verdensledende hvis vi får det til, sier Muren.

Han vil ikke si hvor mange timer han har brukt på å komme dit de er i dag, men innrømmer at det nok ikke har blitt mye fritid de siste årene.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Muren er selskapet helt i tet i verdenssammenheng når det gjelder å utvikle denne type teknologi. I militær sammenheng er det et kontinuerlig behov for teknologi for å komme nærmest inn på fienden. Muren mener markedet i militær sammenheng er på minst 20 milliarder kroner i året, og det er raskt stigende.

Forsvaret. Muren har etab­lert et partnerskap med Forsvaret, og søkt Innovasjon Norge om støtte. Avtalen forutsetter at de tre betaler hver sin del av til sammen 20 millioner kroner for å utvikle systemet etter Forsvarets krav og behov. Det skal være klart innen utgangen av neste år. Da tilsagnet fra Innovasjon Norge kom forrige uke, var gleden stor.

- Støtten er helt avgjørende for å komme videre. Dessuten er det vesentlig å få med Forsvaret på samarbeidet. Med dette regner vi med å ligge flere år foran konkurrentene, sier Muren. Nå går saken til endelig godkjenning hos Forsvarsdepartementet.

Til neste generasjons minihelikopter søker de også om offentlig støtte. Her vil de samarbeide med Høyskolen i Vestfold, og det er Forskningsrådet som vil stå som bidragsyter.

De ansatte er alle aksjonærer i selskapet og har spyttet inn totalt 11 millioner kroner, som nå til dels er brukt opp. De sikter på å hente inn nye 15 millioner kroner neste år.

Støtter Obama-militære

Dersom de kommer i mål med å bygge en prototyp, skal det settes i gang industrialisering av produktet, i første omgang mot det norske og amerikanske militæret.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er klart vi er interessert i å få en avtale med det amerikanske forsvaret. De er interessert og da er det snakk om virkelig store kontrakter, sier Muren. Bedriften har også fått henvendelser fra London Fire Department, og de ser for seg andre sivile kunder på listen.

- Selv om vi utvikler utstyr som kan brukes i forbindelse med krig, ser vi ikke på oss som utviklere av krigsteknologi. Derimot er vi svært bevisste på at det vi lager ikke skal komme noen private i hende som vil misbruke det, og vi vil utarbeide klausuler mot hvem som får kjøpe det, sier han.

Det betyr blant annet at paparazzifotografer som vil sende inn et lite helikopter på soveværelset til en eller annen kjendis vil få problemer med å kunne kjøpe det.