Hummergründere ut i verden
De har forsket i syv år. Nå er gründerne i Norwegian Lobster Farm klare for å ta det store steget ut i verden. Ambisjonene er det ikke noe i veien med:
- Vi ønsker å posisjonere oss som en globalt ledende aktør på kompetanse, prosjektering og utstyrsleveranse til landbasert oppdrett flere steder i verden. Dette inkluderer også etablering av oppdrettsanlegg som skal produsere barramundi med biologisk resirkulering i Sri Lanka og India, sier Asbjørn Drengstig og forklarer at barramundi er en populær matfisk i Asia.
Marinbiolog og daglig leder, Asbjørn Drengstig, sier til aftenbladet.no at spennende tider venter bedriften.
- Vi går definitivt inn i en ny og spennende fase. Selskapet er i ferd med å ta steget fra forsøks- og småskalaproduksjon på om lag to tonn hummer til en årsproduksjon på rundt 100 tonn i løpet av de neste tre årene. Prislappen vil bli på 70 millioner kroner. Anlegget på Kvitsøy skal bygges ut, og i Frafjord skal det bygges et nytt.
- Etter flere år med forskning og testing har vi fått bekreftet at vårt patenterte modulbaserte produksjonssystem fungerer. Vi øker produksjonen ved å øke antallet moduler, forklarer Drengstig til nettstedet.
Norwegian Lobster Farm i Ydstebøhavn på Kvitsøy ble etablert i 2000 av brødrene Asbjørn og Tormod Drengstig fra Tananger. I tillegg var ingeniørene Ivar Kollsgård og Rudolf Svensen med på oppstarten. Hummereventyret startet i et gammelt pakkeri på Kvitsøy, der de fire gründerne har utviklet en teknologi som skal gjøre landbasert oppdrett av hummer lønnsomt. I USA har forskere brukt 20 år og 80 millioner dollar på et lignende forskningsprosjekt, som i 1995 konkluderte med at dette ikke lot seg gjennomføre.
Dette har gründerne nå motbevist:
- Grunnen til dette er blant annet at vi har funnet teknologiske løsninger på problemer som energibruk og arealbruk, forklarer Asbjørn Drengstig.
- Potensialet er enormt. Verdensmarkedet for levende porsjonshummer er omtrent 40.000 tonn. Vårt konsept er unikt fordi det muliggjør full kontroll på hummerens livssyklus, fra rogn til ferdig porsjonshummer, legger han til.